Stichter van Ikea is op 91-jarige leeftijd overleden

Stichter van Ikea is op 91-jarige leeftijd overleden
EPA / INTER IKEA SYSTEMS B.V.

Ingvar Kamprad, de stichter van de Zweedse meubelgigant Ikea, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de onderneming bekend op Twitter.

“Ingvar Kamprad (foto) is vredig ingeslapen bij hem thuis in (de zuidelijke provincie, red.) Småland. Hij werd in 1926 geboren in Småland en stichtte Ikea op 17-jarige leeftijd”, zo deelde IKEA mee op Twitter. “Ingvar zal zeer gemist en herinnerd worden door zijn familie en de medewerkers van Ikea over de hele wereld.”

Ondernemer op jonge leeftijd

Na omzwervingen langs Denemarken en Zwitserland was Kamprad de laatste jaren van zijn leven teruggekeerd naar zijn heimat in Småland. Daar was hij op jonge leeftijd als ondernemer actief geworden met handeltjes in stiften, potloden, portemonnees, fotolijstjes, tafellopers en andere spulletjes. Tijdens de oorlog registreerde hij de naam Ikea, dat staat voor de initialen van Kamprad, gecombineerd met de eerste letters van de familieboerderij Elmtaryd en het naburig dorpje Agunnaryd.

Vanaf 1947 focuste Kamprad steeds meer op meubelen en in 1958, precies zestig jaar geleden, opende hij zijn eerste winkel. Als cliënteel had Kamprad steeds de kleine man met de bescheiden geldbeugel voor ogen. Zelf was hij ook afkomstig uit een eenvoudig gezin uit de provincie. Het bedrijf kende over de jaren heen een enorme expansie en groeide uit tot een wereldberoemd merk van meubelen en woonartikelen met typische Zweedse namen. Die moet de koper thuis in elkaar zetten, een commerciële insteek die hij vanaf midden jaren 50 introduceerde.

190.000 werknemers

Bij Ikea zijn intussen wereldwijd 190.000 mensen aan de slag in meer dan 300 winkels. Het bedrijf, de grootste meubelhandel ter wereld, draait een omzet van ongeveer 38 miljard euro per jaar. Kamprad dook geregeld op in lijstjes van de rijkste mensen van de wereld. Hij laat drie zonen na. Ze zijn allemaal aan de slag in het bedrijf.