Vlaamse Belastingdienst rondt kaap van 1 miljoen controles op verkeersbelasting

De Vlaamse Belastingdienst heeft vorig jaar voor het eerst de kaap genomen van 1 miljoen controles op de verkeersbelasting. Het waren er 1.098.705 om precies te zijn. In 10.583 gevallen werd een overtreding vastgesteld, goed voor een recordopbrengst van 6,6 miljoen euro geïnd aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes. Dat laat Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) weten. De Vlaamse Belastingdienst controleert al enkele jaren zelf actief op de weg of de verkeersbelasting wel degelijk betaald wordt. De controles gebeuren via automatische nummerplaatherkenning. In 2017 waren er bijna 20 procent meer controles dan het jaar ervoor. De inning van achterstallige verkeersbelastingen en boetes lag vorig jaar 1,6 miljoen euro hoger.
Alleen wie zijn of haar verkeersbelasting niet betaald heeft, wordt langs de kant gezet. Overtreders moeten het achterstallige bedrag meteen betalen, met daar bovenop een boete van 25 procent van het verschuldigde bedrag. Wie niet betaalt, riskeert inbeslagname van de boorddocumenten of de plaatsing van een wielklem.
Volgens minister Tommelein worden elk jaar meer auto’s gecontroleerd, maar neemt het aantal overtreders procentueel de laatste jaren af. Het percentage overtredingen ligt op minder dan 1 procent, wat de doelstelling is. Bij de controles op specifieke doelgroepen, zoals buitenlandse nummerplaten en garageplaten, ligt het aantal overtredingen wel hoger.
In 2017 werden ongeveer 1.500 controleacties uitgevoerd, verspreid over heel Vlaanderen. Drie op de vier controles voert de Vlaamse Belastingdienst alleen uit. Bij één controle op de vier werkt ze samen met andere diensten, meestal met de politie, maar ook met de wegeninspectie, arbeidsinspectie en douane. Dan kunnen andere controles, bijvoorbeeld BOB-controles, tegelijkertijd gebeuren.

bron: Belga