Regio Vaals in beeld voor Einstein-telescoop om zwaartekrachtgolven te observeren

Regio Vaals in beeld voor Einstein-telescoop om zwaartekrachtgolven te observeren

De universiteit van Luik, de Nikhef-universiteit in Amsterdam en de universiteit van Hannover hebben zich kandidaat gesteld voor een project dat als de Einstein-telescoop bekendstaat en dat 827 miljoen euro zou kosten. Dit heeft Sudpresse vandaag gemeld.

Het is de bedoeling om zwaartekrachtgolven te observeren, “rimpelingen” in tijd en ruimte die Albert Einstein heeft voorspeld. Ze zijn pas voor het eerst geobserveerd in september 2015. De telescoop bestaat uit drie tien kilometer lange buizen die in het gebied van de Beneden-Maas, ofte het gebied waar België, Nederland en Duitsland aan elkaar grenzen 200 meter onder de grond moeten komen en waarin laserbundels zullen circuleren.

Geologisch is het gebied zeer geschikt. Maar er zijn nog andere kandidaten, met name in Hongarije, Roemenië, Sardinië en Spanje. De Eurpese Unie, die het project schraagt, moet in 2020 een beslissing nemen. Het werk moet een jaar later beginnen en de exploitatie is tegen 2030 gepland.

Volgens het Algemeen Dagblad in Nederland zou de telesoop “duizenden banen” opleveren en ook zorgen voor “enorme” wetenschappelijke impuls voor de universiteiten van Aken, Leuven en Eindhoven. De krant voegt eraan toe dat ook het Benelux-parlement de telescoop naar het drielandenpunt bij Vaals wil brengen.

bron: Belga