Politie drijft pro-Koerdische betoging uiteen in Keulen, opstootjes in Amsterdam

Politie drijft pro-Koerdische betoging uiteen in Keulen
Politie drijft pro-Koerdische betoging uiteen in Keulen

De Duitse politie heeft vandaag bevel gegeven een betoging van Koerden tegen het Turkse offensief in Syrië te ontbinden omdat op de manifestatie verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond werden. De betoging, waaraan ruim 14.000 mensen deelnamen, werd tegengehouden en ontbonden nadat “verscheidene betogers onder meer vlaggen met de beeltenis” van de historische PKK-leider Abdullah Öcalan hadden opgestoken, zei een politiewoordvoerder. Hij voegde eraan toe dat twee mensen waren opgepakt.

Tijdens een betoging van Koerden in Amsterdam zijn er vandaag wat opstootjes geweest, meldt de politie. Of er mensen zijn aangehouden, kan de politie nog niet zeggen. De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen een man met een Turkse vlag op de groep afliep. Politie en ook mensen van de organiserende Federatie Koerden in Nederland probeerden de gemoederen tot bedaren te brengen, maar desondanks werden er klappen uitgedeeld.

Deelnemers van de manifestatie riepen mensen op druk uit te oefenen op hun politieke leiders om de Turkse president Tayyip Erdogan te stoppen. “Toen de Koerden tegen IS streden, was iedereen tevreden, maar nu zijn de Koerden verraden”, klonk het.

Bron: Belga