Nieuw op 1 februari – Gedragscode voor eurocommissarissen aangescherpt

De zogenaamde afkoelingsperiode voor eurocommissarissen wordt, vanaf 1 februari, verlengd van 18 maanden naar twee jaar. Voor de voorzitter wordt de periode verlengd tot drie jaar. Tijdens die afkoelingsperiode moeten voormalige commissarissen hun oude werkgever op de hoogte brengen over nieuwe functies die ze willen opnemen en gelden er ook beperkingen op lobbywerk bij de Commissie. De handel en wandel van voormalige commissarissen zal voortaan opgevolgd worden door een nieuw onafhankelijk ethisch comité, dat de Commissie advies zal geven over oud-leden die aan de slag gaan in sectoren die verband houden met hun vroegere portefeuilles. Zowel het advies als de beslissing van de Commissie zullen gepubliceerd worden.
De nieuwe gedragscode omschrijft voor het eerst wat een “belangenconflict” is. Daarbij wordt aangestipt dat eurocommissarissen ook de perceptie van belangenconflicten moeten vermijden. Ze moeten ook alle investeringen boven 10.000 euro aanmelden en hun reiskosten in functie zullen om de twee maanden gepubliceerd worden. Anderzijds wil Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat commissarissen zich kandidaat kunnen stellen bij Europese verkiezingen zonder dat ze hiervoor verlof moeten nemen.
De nieuwe gedragscode kwam er na controverse over de nieuwe job van Junckers voorganger, José Manuel Barroso. Hij nam na de afkoelingsperiode van 18 maanden een job aan als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De ethische commissie van de Europese Commissie concludeerde dat Barroso geen ethische regels had geschonden, maar dat het wel “niet slim” was de functie te aanvaarden.

bron: Belga