“Belgen zeggen holebi’s te accepteren, maar haatmisdrijven blijven bestaan”

Belgen zeggen holebi's te accepteren, maar haatmisdrijven blijven bestaan

De Belgen zeggen in algemene termen geen problemen te hebben met mensen met een andere seksuele oriëntatie, maar toch worden holebi’s op straat nog te vaak het mikpunt van beledigingen. Dat zegt Bram Sebrechts, de woordvoerder van Unia, naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de lancering van het interfederaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld op 31 januari. Dat plan liep eind 2014 af, en is tot vandaag niet vernieuwd. Volgens de meest recente cijfers heeft Unia in 2016 104 dossiers geopend over mogelijke discriminatie wegens seksuele oriëntatie. Dat is een stijging van 12 procent tegenover 2015, en van ruim een vijfde tegenover 2012.
Dat het aantal meldingen stijgt, wil niet zeggen dat het aantal geweldplegingen ook gestegen is, benadrukt holebibeweging çavaria. “We hebben ingezet op het toegankelijker maken van de politie voor mensen uit de holebigemeenschap, die vroeger vaak vijandig stonden tegenover de autoriteiten”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. “Zo hebben verschillende politiekorpsen, zoals dat van Gent, veel extra inspanningen gedaan. We hopen dat mensen zo sneller naar de autoriteiten stappen.”
Uit barometers blijkt bovendien dat de acceptatie in de maatschappij voor holebi’s en transgenders steeds groter wordt, “maar ook dat zegt niets over het aantal haatmisdrijven”, aldus Borghs. “Het klopt inderdaad dat de houding van mensen tegenover holebi’s als je ernaar vraagt in algemene termen positief is”, zegt ook Bram Sebrechts van Unia. “Haast niemand maakt dan een punt van gelijke rechten, het recht op huwelijk. Wordt dat concreet en lopen op straat twee mannen hand in hand dan zien we dat die aanvaarding vervaagt en niet meer zo pertinent is.”
Unia stapte in 2016 acht keer naar de strafrechtbank voor haatmisdrijven, waaronder drie keer voor misdrijven die te maken hebben met seksuele oriëntatie. “Die trend komt ook terug als we naar de afgelopen tien jaar kijken: verhoudingsgewijs gaan we dan meer naar de strafrechter dan dat we dossiers openen vanwege seksuele oriëntatie (5 pct van de dossiers)”, zegt Sebrechts. “Het feit dat we ons als burgerlijke partij stellen, onderlijnt de ernst van de feiten. Het bevestigt dat geweld tegenover holebi’s wel degelijk nog bestaat.”

bron: Belga