WK veldrijden - Bondscoach is tevreden over eerste ministage in Valkenburg

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Sven Vanthourenhout blikte vanmiddag tevreden terug op de eerste ministage in aanloop naar het WK veldrijden. De Belgische heren en dames verbleven één nacht in Valkenburg en verkenden ook het parcours. "Deze stage heeft gebracht wat ik er van verwacht had", aldus de bondscoach. "Er is een hechte groep en dat stemt me tevreden." Vanthourenhout is sinds een paar maanden bondscoach in het veld en voerde met de korte ministage een nieuwigheid in. De renners arriveerden gisterenavond, aten iets samen en verkenden vanochtend het parcours. "Mijn eerste evaluatie is positief", sprak de coach vanmiddag. "Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering, maar dit is iets wat we alleszins nog in de toekomst zullen herhalen. In de eerste plaats was het hier belangrijk om één en ander logistiek te regelen, zoals de kledij en dergelijke meer zodat we in de dagen voor het WK enkele met het sportieve moeten bezig zijn, en in de tweede plaats om een hecht team te smeden."

Dat er een Belgisch front staat, bleek na afloop. "Ik heb hier gezien wat ik wilde zien", legt Vanthourenhout uit. "Dit is een goede groep, zonder kliekvorming, ze hangen aan elkaar samen en dat stemt me tevreden. Nu goed, dat is ook wat ik verwacht had toen ik deze selectie in elkaar bokste en ik ben blij dat ik in deze korte periode ook heb kunnen vaststellen met eigen ogen. Wout is ook de leider van de groep, hij neemt het woord wanneer het nodig is, dat bleek ook bij de bespreking donderdagavond."

De bondscoach verkende ook het parcours met zijn troepen. "Het is een lastig parcours", sprak hij. "Ik denk dat je al ver in de geschiedenis moet terugkeren om zo'n zware WK-omloop te zien. Het bevat heel wat klimwerk, het is mijns inziens zwaarder dan de Wereldbeker in Namen." En dat treft, want die Wereldbeker won Wout van Aert, die volgende week zondag niet start als topfavoriet op het WK. "Mathieu wint waar hij wil de voorbije maanden", aldus de coach. "Als je 25 crossen op de teller hebt staan, ben je de grote favoriet. Maar als er één omloop is waar het kan, is het hier en als er één iemand is die Mathieu kan kloppen, is het Wout." Dus krijgt hij een ploeg achter zich. "In het veldrijden is het ploegenspel altijd moeilijk", weet de bondscoach. "Hier is dat nog minder evident. Als er iets moet gebeuren voor de kopman, dan moet dat in het begin van de wedstrijd gebeuren. Veel andere opties zijn hier op dit parcours niet."

bron: Belga