Witte Huis wil Van Gogh van Guggenheim, maar krijgt gouden wc-pot

Witte Huis wil Van Gogh van Guggenheim
Witte Huis wil Van Gogh van Guggenheim

Het Witte Huis wou van het Guggenheim een schilderij van Van Gogh lenen, maar het New Yorkse museum heeft in de plaats een gouden toiletpot aangeboden. Het om werk van artiest-iconoclast Maurizio Cattelan, die het zelf omschrijft als een egalitair werk: “Kunst van de 1 procent (rijksten van de planeet, nvdr.), voor de 99 procent.” In een e-mail die in september werd verstuurd, wees de artistieke directrice en conservatrice van het Guggenheim, Nancy Spector, de vraag af om ‘Sneeuwlandschap’ (1888) te mogen lenen van de Nederlandse schilder, zegt het Guggenheim aan de Washington Post. Spector zei dat het doek in Guggenheim Bilbao tentoongesteld zou worden, om terug te keren naar New York en daar “in een niet al te verre toekomst” te blijven.
In de plaats daarvan stelde ze voor om de toiletpot in goud van Maurizio Cattelan op te sturen, die in het Guggenheim te zien was van september 2016 tot de zomer van 2017. Het werk, ‘America’ genaamd, bestaat uit een wc-bril, wc-bit en waterspoeling, alle functioneel. Terwijl het werd tentoongesteld in het museum, tegenover Central Park, hebben ongeveer 100.000 personen de wc gebruikt.
“De artiest zou het aan het Witte Huis willen lenen voor een lange termijn”, schreef de artistiek directrice van het Guggenheim, volgens de Washington Post. “Het heeft, uiteraard, een uitzonderlijke waarde en is relatief fragiel, maar we zouden u alle instructies leveren voor installatie en onderhoud.”
“Het spijt ons dat we niet aan uw oorspronkelijke vraag kunnen tegemoetkomen”, besloot Spector. “Maar we hebben er hoop op dat dit bijzonder aanbod u kan interesseren.”
Om commentaar gevraagd, wenste het Guggenheim niet te reageren. Het Witte Huis gaf geen gevolg aan het aanbod.
De conservatrice heeft president Donald Trump al herhaaldelijk bekritiseerd sinds zijn verkiezing. Ze beschreef zijn presidentschap als een dat “gekenmerkt is door schandalen en bepaald door de vrijwillige inperking van een ontelbaar aantal individuele vrijheden”. In augustus legde ze in een blog uit dat het werk van Cattelan “de referentie aan Trump is die de meeste weerklank kreeg” tijdens zijn verblijf in het Guggenheim, ook al kon het anders geïnterpreteerd worden.

Bron: Belga