Vlaamse regering klaar voor versterkte strijd tegen energiefraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft het uitvoeringsbesluit goedgekeurd om de strijd tegen energiefraude aan te gaan. Eerder was het Energiedecreet in die zin aangepast. Fraudeurs riskeren een boete van 150 tot 20.000 euro. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld): "Het is belangrijk dat iedereen eerlijk bijdraagt. Wie dat niet doet, zet ons systeem onder druk en zorgt ervoor dat anderen te veel betalen voor de kost van ons energienet." De Vlaamse regering wil de strijd tegen energiefraude al langer opvoeren. De verschillende vormen van energiefraude werden vorig jaar in het Energiedecreet vastgelegd. Het gaat dan onder meer om het frauderen met de aansluiting van elektriciteitsmeter en het omzeilen van de meter. Je hebt ook mensen die foute informatie doorgeven bij het aanvragen van premies, waardoor ze steun krijgen waar ze geen recht op hebben.

Ook het niet aanmelden van zonnepanelen, wordt beschouwd als energiefraude. Wie zijn panelen niet correct registreert, betaalt bijvoorbeeld geen prosumententarief en pleegt zo ook fraude. Minister Tommelein lanceerde daarom vorig jaar nog met de netbeheerders een sensibiliseringscampagne. Die campagne leidde tot de helft meer aangiftes van zonnepanelen in mei en juni 2017.

Nu heeft de Vlaamse regering definitief de procedure vastgelegd die de netbeheerders moeten volgen om energiefraude te voorkomen, te detecteren, vast te stellen en te bestraffen. Na de invoering van het besluit kan het Vlaams Energie Agentschap (VEA) - vermoedelijk vanaf april - de boetes innen. Die boetes kunnen oplopen van 150 tot 20.000 euro.

Minister Tommelein: "Het opsporen en bestraffen van energiefraude zal de kostprijs van de nettarieven voor iedereen drukken. Bovendien voorkomen we dat er onveilige situaties ontstaan. De opbrengst van de boetes komt terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden verder weg te werken en de omslag naar hernieuwbare energie mee te financieren."

bron: Belga