Trump probeerde Mueller in juni te ontslagen maar krabbelde terug

Trump probeerde Mueller in juni te ontslagen maar krabbelde terug
Trump probeerde Mueller in juni te ontslagen maar krabbelde terug

Amerikaans president Donald Trump heeft geprobeerd om speciaal aanklager Robert Mueller te ontslagen in juni. Maar hij krabbelde terug toen de advocaat van het Witte Huis, Donald McGahn, zelf met opstappen dreigde. Dat bericht de New York Times donderdag. Mueller onderzoekt de vermoedelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump voor de verkiezingen van 2016. Hij kreeg lucht van Trumps plannen via interviews met verantwoordelijken uit het Witte Huis, bericht de New York Times. De krant citeert vier goed ingelichte maar anonieme bronnen.
Toen hij hoorde dat Trump Mueller wou ontslagen vanwege mogelijke belangenvermenging stelde Donald McGahn zijn veto. Hij waarschuwde voor de rampzalige gevolgen voor Trumps presidentschap, schrijft de krant. Daarop krabbelde Trump terug.
Trump zei woensdag dat hij bereid was om onder eed te getuigen voor Mueller. Aan journalisten zei hij “uit te kijken” naar het interview en dat hij “het graag zou doen” zo snel mogelijk.
Muellers onderzoek werd aanvankelijk geleid door FBI-directeur James Comey, vooraleer die ontslagen werd. Mueller is vooral op zoek naar bewijzen van collusie tussen de Russen en de Trump-campagne, en van belemmering van de rechtsgang.
Trump zei herhaaldelijk dat er geen collusie was tussen zijn campagne en de Russische regering. Zijn advocaten voorspelden dat het federale onderzoek binnenkort tot een besluit zal komen, zonder dat de president feiten of wantoestanden ten laste wordt gelegd.

Bron: Belga