Politieke onrust Congo - "Mijn land is niet te koop", zegt Kabila in zeldzame persconferentie

door
Belga
Leestijd 3 min.

In zijn eerste persconferentie sinds 2012 is de Congolese president Joseph Kabila vandaag in het offensief gegaan tegen, onder meer, de internationale gemeenschap, zonder echter een land bij naam te noemen. "Zij die (Patrice) Lumumba en de democratie gedood hebben, moeten nederig zijn in plaats van terug te komen en zich op te werpen als leraar in de democratie." Eerder deze week maakte de regering in Kinshasa bekend dat België zijn kantoor voor ontwikkelingssamenwerking moet sluiten, na de Belgische beslissing om een deel van de samenwerking niet langer via Kinshasa te laten verlopen. "Mijn land is niet te koop: Congo verdient respect", klonk het. Kabila's tweede en laatste termijn zit er sinds eind 2016 op. Op 31 december 2016 slaagde de machtige katholieke Kerk erin een akkoord te bemiddelen tussen regime en oppositie, waardoor Kabila nog een jaar langer aan de macht kon blijven en de verkiezingen uitgesteld werden tot eind 2017. Al snel werd duidelijk dat verkiezingen op de lange baan zouden geschoven worden, zodat Kabila aan de macht kan blijven. Het staatshoofd gaf in zijn twee uren durende persconferentie aan dat die versie van de feiten niet klopt.

Om dat punt te maken, verwees hij herhaaldelijk naar de vorige verkiezingen, van 2006 en 2011. Voor 2011, bijvoorbeeld, schafte hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen af, tot ontzetting van de oppositie. Kabila legt de schuld bij de VN-missie, die logistieke steun voor die tweede ronde geweigerd zou hebben. Tegelijk had de internationale gemeenschap hem toen gevraagd die stembusgang uit te stellen. "Ik heb nee gezegd", aldus Kabila.

De volgende presidentsverkiezingen verwacht hij voor eind dit jaar. "Het kiesproces is echt in gang gezet", aldus het staatshoofd. "We zullen geen verkiezingen hebben die beïnvloed worden door een land of een groep van landen." De Congolese oppositie beschuldigde hij er dan weer van, geen plan te hebben. "Van onze kant is er een stappenplan, maar wat stelt men ons voor? Niets, nul, een sprong in de leegte, een sprong in het onbekende."

Het staatshoofd zegt graag kalme verkiezingen te hebben. "Is dat het doel van de oppositie? Vraagteken", aldus Kabila. Bij vreedzaam protest tegen de president vielen bij geweld door politie en leger de afgelopen weken zeker vijftien doden. Honderden mensen werden opgepakt. "Ons volk moet kalm blijven, en wij zullen er alles aan doen opdat de verkiezingen echt georganiseerd worden. De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd." België haalde het optreden van de ordediensten aan om de herziening van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te motiveren.

Op de vraag of hij kandidaat zal zijn bij de verkiezingen van december, wat de grondwet dus verbiedt, kwam er geen duidelijk antwoord. Precies 17 jaar geleden werd Kabila ingezworen als Congolees president. Naar aanleiding daarvan sprak hij de pers ook toe over de conflicten in de Kasaï en in het oosten van het land. In de Kasaï zou de situatie voor 90 pct teruggekeerd zijn naar de kalmte. De problemen in het oosten zijn volgens de president mee te wijten aan VN-missie Monusco, wier mandaat hij wil verkleinen. "In het oosten van het land heeft Monusco geen enkele gewapende groep uigeroeid. Het regeringsleger treedt daar op. De VN opende pas de ogen toen VN-experts onthoofd werden."

Bron: Belga