Ministerraad – Virtuele sportevenementen krijgen strengere omkadering

Ministerraad - Virtuele sportevenementen krijgen strengere omkadering

Virtuele weddenschappen, dus op fictieve wedstrijden, krijgen een strikter kader. Voortaan vallen ze onder de strengere regels voor automatische kansspelen, waardoor minderjarigen beter worden beschermd. De ministerraad heeft daarvoor vandaag een koninklijk besluit goedgekeurd. “Deze virtuele sportweddenschappen zijn erg verslavend en mogen niet de indruk wekken dat er een echte sportwedstrijd aan verbonden is”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Virtuele weddenschappen werden tot nu toe voorgesteld als weddenschappen op sportwedstrijden en georganiseerd op automatische terminals. Probleem is dat een speler inzet op een geënsceneerde wedstrijd, waarbij winst of verlies afhangt van een cijfergenerator. Het nieuwe kb zorgt ervoor dat de virtuele sportevenementen onder de automatische kansspelen vallen.

Het strengere beschermingskader omvat een reeks maatregelen die misleiding van de speler moeten voorkomen. Zo mag er geen verwijzing staan naar bestaande ploegen, zoals spelers, logo’s en benamingen. Ook moet duidelijk zichtbaar zijn dat het om een fictieve wedstrijd gaat. Om er op te spelen, moet je 21 jaar zijn. Daarom wordt het spelersuitsluitingssysteem EPIS van toepassing. Wie erop wil spelen, moet zijn identiteitskaart tonen.

Enkel wedkantoren (Klasse IV) mogen de virtuele weddenschappen aanbieden, en dan maximaal twee types. De server moet zich in België bevinden of er moet een garantie zijn voor de controle vanuit ons land. De Kansspelcommissie krijgt 20 mensen extra om op de regels toe te zien. Net als bij automatische kansspelen wordt het gemiddeld uurverlies wettelijk op 12,5 euro vastgelegd.

bron: Belga