Groen beschuldigt Vande Lanotte van inmenging bij verkoop Thermae Palace

Groen beschuldigt Vande Lanotte van inmenging bij verkoop Thermae Palace

Groen beweert dat Johan Vande Lanotte (sp.a) zich heeft gemoeid met de verkoop van het bekende Thermae Palace-hotel. Mailverkeer zou uitwijzen dat de burgemeester van Oostende aanwezig was op acht vergaderingen van de onafhankelijke commissie die de beste kandidaat-koper moest aanduiden, zo schrijft De Tijd vandaag. De sp.a’er benadrukt dat hij er op beslissende meetings niet bij was. Al sinds 2016 zoeken de stad Oostende en het Vlaams Gewest – elk voor 50 procent eigenaar – een koper, maar die zoektocht loopt moeilijker dan verwacht door de grote omvang van de investering (70 tot 80 miljoen euro). Er zijn drie gegadigden: de bouwgroep Willemen, de Britse vastgoedontwikkelaar CHB Red en de familie Vanmoerkerke, die nu al het hotel uitbaat.

Intussen zijn exclusieve onderhandelingen opgestart met de Vanmoerkerkes. Groen vindt evenwel dat de procedure niet correct is verlopen. Volgens de partij is er sprake van “grote politiek inmenging” en zit de jury “erbij voor spek en bonen”. Groen staaft die beweringen met e-mailverkeer dat het heeft kunnen inkijken. Daaruit moet blijken dat Vande Lanotte aanwezig was op minstens acht vergaderingen van de onafhankelijke commissie, dat hij afspraken maakte met de verschillende kandidaten en dat hij zelf op zoek is gegaan naar mogelijke investeerders.

Vande Lanotte spreekt in een reactie van een “moddercampagne”. De Oostendse burgemeester geeft wel toe dat hij “in de voorbereidende fase” gesprekken had met de kandidaat-kopers en dat hij aanwezig was op enkele voorbereidende vergaderingen, maar niet op de beslissende.

Stefan Devoldere, de voorzitter van de jury, bevestigt dat de sp.a’er er niet was op de beslissende meetings, zoals toen een rangschikking van de kandidaat-kopers is opgesteld. “We zijn op geen enkele manier gehinderd om op een onafhankelijke manier ons werk te kunnen doen.”

bron: Belga