Cholera-epidemie in Kinshasa gestabiliseerd: "Nu snel handelen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De cholera-epidemie in de Democratische Republiek Congo trof vorig jaar 55.000 mensen in zo goed als alle provincies, meer dan een kwart meer in vergelijking met 2016. Bijna 1.200 Congolezen bezweken aan de ziekte. Het gaat om de ergste cholera-epidemie in twintig jaar, en die bereikte enkele weken geleden ook hoofdstad Kinshasa. In de hoofdstad lijkt de epidemie intussen gestabiliseerd. "Het is cruciaal om snel te handelen, zodat de epidemie zich niet verder kan verspreiden", zegt Jean Liyolongo, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. De uiterst besmettelijke ziekte cholera treft vooral gebieden met weinig toegang tot drinkbaar water. Ze veroorzaakt ernstige diarree en braken, waardoor patiënten snel gedehydrateerd raken. Door een gebrekkige drinkwaterbevoorrading is de Congolese hoofdstad kwetsbaar voor cholera.

De zware overstromingen die de hoofdstad begin januari troffen, maakte de metropool waar 12 miljoen mensen leven nog kwetsbaarder voor de epidemie. Bovendien is er een tekort aan sanitaire voorzieningen in wijken die nu door de epidemie getroffen zijn, geeft de ngo aan. Van eind november 2017 tot 22 januari 2018 werden 826 nieuwe mogelijke gevallen en 32 doden gemeld. Sinds het begin van de hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen in Kinshasa, op 16 januari 2018, werden in de choleraklinieken al 157 patiënten opgenomen.

"In Kinshasa is de situatie intussen stabiel, met een neerwaartse trend", aldus Liyolongo tijdens een persconferentie. "We blijven echter waakzaam, want de epidemie is nog niet uitgeroeid." De ngo heeft tien drinkwaterpunten geopend en doet aan epidemiologische monitoring en aan sensibilisering. "De ziekte treft de meest dichtbevolkte wijken van Kinshasa. Daarom is het cruciaal om snel te handelen zodat de epidemie zich niet verder kan verspreiden."

Omdat de patiënten gestigmatiseerd worden, is het bovendien moeilijker om voor hen verzorging te krijgen.

bron: Belga