Onderzoek naar topman Europees asielagentschap wegens fraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

De topman van Europese asielagentschap EASO José Carreira ligt onder vuur wegens fraude. Volgens nieuwssite Politico is het Europese antifraudebureau Olaf een onderzoek gestart naar de Portugees nadat er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij aanbestedingsprocedures. De EASO-directeur zou ook informatie hebben gelekt. De nieuwssite kon interne documenten van het antifraudebureau inkijken. Daarin staat dat het een onderzoek voert naar "vermoedens van wanbeheer van de uitvoerend directeur van EASO". Het onderzoek zou zich vooral focussen op "de Europese steun naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in Griekenland."

Volgens EU-bronnen gaat het vooral over de oprichting van zogenaamde 'hotspots' in Griekenland. Daarbij zouden mensen tewerkgesteld zijn zonder een officiële aanbestedingsprocedure. In totaal zou daar een bedrag van "meer dan honderdduizend of zelfs miljoenen" euro mee gemoeid zijn, aldus de bron.

Een woordvoerder van het asielagentschap heeft intussen bevestigd dat er een onderzoek loopt. Olaf is op 9 oktober een eerste keer langs geweest op het hoofdkantoor in Malta, afgelopen week gebeurde dat opnieuw.

"EASO heeft zijn volledige medewerking verleend aan het team van Olaf", zei de woordvoerder nog. Of er effectief sprake is van wanbeheer, wil het asielagentschap niet gezegd hebben. Dat Olaf Europese instellingen bezoekt is "normaal en getuigt van goed bestuur, gericht op het beschermen van het algemeen belang en belastinggeld. Een bezoek betekent nog niet dat er effectief wanbeheer is geweest."

Carreira zelf reageert voorlopig niet. Ook het anti-fraudebureau zelf wil voorlopig niets kwijt, "in belang van het onderzoek".

Hotspots in Griekenland en Italië zijn een belangrijk onderdeel van de Europese asielaanpak. Sinds de crisis in 2015 zijn in beide landen - toegangspoorten tot de EU - verschillende centra opgericht waar agentschappen zoals EASO asielaanvragen moeten verwerken en met de lidstaten moeten samenwerken om ze te herverdelen. EASO krijgt daarvoor jaarlijks 53 miljoen euro van de EU. Er werken ongeveer 125 mensen.

bron: Belga