Infrabel lanceert eerste Belgische school voor spoorberoepen in Molenbeek

Infrabel lanceert eerste Belgische school voor spoorberoepen in Molenbeek

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft vandaag in Sint-Jans-Molenbeek naast het station Brussel-West zijn nieuwe opleidingscentrum Infrabel Academy voorgesteld. De eerste Belgische school voor spoorberoepen zal een 500-tal opleidingen aanbieden en moet het ontbreken van een gespecialiseerde richting spoorwegtechnologie opvangen. Tegen eind 2020 moet het opleidingscentrum van ruim 20 miljoen euro er staan. Bij Infrabel worden jaarlijks zo’n 500 nieuwe mensen aangeworven om aan het spoor of in één van de seinhuizen te werken. De vraag naar technisch personeel is dus groot en de technologie evolueert snel.

De spoorwegbeheerder zet al sterk in op eigen opleidingen, maar dankzij de Infrabel Academy worden deze nu allemaal verzameld onder één dak. De cursisten kunnen er rekenen op de beste infrastructuur met een praktijkhal, een buitenzone met sporen, bovenleidingen en zelfs een 3D-simulator.

Daarnaast is nog een belangrijke reden voor de bouw van het opleidingscentrum. Infrabel heeft namelijk veel oudere mensen in dienst die richting het einde van hun loopbaan gaan. “We hebben een atypische leeftijdscurve met 1 op 4 werknemers die in de komende 4 jaar op pensioen gaan”, stelt CEO van Infrabel Luc Lallemand. “Deze mensen hebben veel knowhow die we in stand moeten houden en doorgeven bij het voorbereiden van onze toekomst.”

Via een virtuele rondleiding op de iPad kregen onder meer minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR), Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (PS) een rondleiding in de toekomstige Infrabel Academy.

bron: Belga