Geweld tegen Rohingya – Amerikaanse diplomaat stapt op uit internationaal panel van Aung San Suu Kyi

Geweld tegen Rohingya - Amerikaanse diplomaat stapt op uit internationaal panel van Aung San Suu Kyi
Geweld tegen Rohingya - Amerikaanse diplomaat stapt op uit internationaal panel van Aung San Suu Kyi

De Amerikaanse diplomaat Bill Richardson heeft ontslag genomen uit een Myanmarese adviesraad over de Rohingya-crisis. In een verklaring zegt hij vandaag dat hij geen lid kan blijven van een raad die zal uitdraaien op een “cheerleadersgroep voor het regeringsbeleid”. Richardson is de voormalige gouverneur van New Mexico en ook een voormalig VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten. Hij stapt uit de raad op het moment dat het tienkoppige panel een eerste bezoek bracht aan de staat Rakhine, van waaruit bijna 700.000 Rohynga’s de afgelopen maanden op de vlucht sloegen. “De voornaamste reden dat ik opstap is omdat de adviesraad een dekmantel is”, zei hij in een interview aan Reuters.

In zijn verklaring verwijt Richardson Aung San Suu Kyi, die de facto aan het hoofd van de Myanmarese regering staat, een gebrek aan “moreel leiderschap”. Hij stelt vooral verontrust te zijn door haar kritiek op de Verenigde Naties, de media en mensenrechtengroepen. Ook was hij erg geschrokken van Suu Kyi’s “woedende reactie” toen hij bij haar de opsluiting van twee Reuters-verslaggevers aankaartte, die beschuldigd worden van het overtreden van de de draconische geheimhoudingswet van het land. De zaak veroorzaakte internationale verontwaardiging en wordt gezien als een aanval op persvrijheid.

Richardsons vertrek uit het bestuur is een nieuwe klap voor de geloofwaardigheid van Suu Kyi’s burgerregering, die internationaal al bekritiseerd werd voor haar aanpak van de Rohingya-crisis.

De adviesraad bestaat naast Richardson nog uit vier andere internationale leden. Ze werd vorige maand opgericht om te helpen bij de implementatie van de aanbevelingen voor de staat Rakhine die een commissie eerder deed.

Bron: Belga