Europees parlement: “Malta onderzoekt aantijgingen van corruptie te weinig”

Europees parlement: "Malta onderzoekt aantijgingen van corruptie te weinig"

De Maltese politie moet alle beschuldigingen van corruptie op het hoogste politieke niveau onderzoeken, en dat gebeurt nu veel te weinig. Dat vindt de Commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees parlement. De kleine eilandstaat moet komaf maken met de “perceptie van straffeloosheid”. De Europarlementsleden bespraken vanochtend de conclusies van de fact-finding mission in Malta vorige maand. Die kwam er naar aanleiding van de moord op journaliste en blogger Daphne Caruana Galizia. Zij had de Maltese overheid – inclusief de premier en andere regeringstoppers – meermaals beschuldigd van corruptie.

Het Europees parlement spreekt van een “gebrek aan actie bij de politie, ondanks het feit dat er erg belastend bewijsmateriaal is van wanbeheer, zelfs bij leden van de Maltese regering”. Malta is een “bron van zorgen voor de hele EU”, klonk het verder. Er is volgens de parlementsleden ook een algemeen gebrek aan transparantie.

De Maltese Minister van Justitie Owen Bonnici reageerde al op de conclusies van het parlement. Hij vindt dat het geen rekening houdt met de belangrijke hervormingen die de regering al heeft doorgevoerd en verzekert het parlement er ook van dat “alle serieuze beschuldigingen” onderzocht worden. “Het is compleet onwaar dat deze regering de rechtstaat naar de vuilnisbak heeft verwezen.”

bron: Belga