DéFI stapt niet in Brusselse regering met N-VA

DéFI stapt niet in Brusselse regering met N-VA

DéFI zal volgend jaar niet in een Brusselse regering met N-VA stappen. Dat heeft partijvoorzitter Olivier Maingain verklaard tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. “De partijen die met N-VA een bestuursakkoord willen ondertekenen, zullen ons niet in de meerderheid hebben”, benadrukte Maingain. DéFI maakt momenteel deel uit van de Brusselse regering, terwijl N-VA er in de oppositie zit. De Vlaamsnationalisten maken in de peilingen echter een stevige opmars in het hoofdstedelijk gewest, waardoor ze mogelijk bijna incontournable worden, indien die trend ook werkelijkheid wordt. “De bestaansreden van N-VA is de Belgische staat uiteen te halen. Indien de Vlaamse partijen en de MR bereid zijn dat avontuur op federaal niveau voort te zetten, zal de nationalistische partij haar werk in die zin doorzetten. In Brussel zal ik nooit een akkoord met die partij tekenen. Wie met hen een bestuursakkoord wil ondertekenen, zal ons niet in de meerderheid hebben”, verklaarde Maingain.

Mocht DéFI nodig zijn voor een Franstalige meerderheid, dan zullen er twee afzonderlijke meerderheden zijn, ging Maingain voort. Hij herinnerde eraan dat de Brusselse regering niet per definitie gebonden is aan de unanimiteitsregel om een beslissing te nemen. In geval van een blokkering, kan er gewoon een stemming plaatsvinden, luidde het.

Ook voor de vorming van bestuursmeerderheden in de gemeenten zal DéFI diezelfde voorwaarde stellen. Maingain wil met zijn partij waar mogelijk “de as MR-PS” breken.

bron: Belga