Burgemeesters laten snelwegparking in Groot-Bijgaarden sluiten

Burgemeesters laten snelwegparking in Groot-Bijgaarden sluiten

Ten laatste morgen wordt de snelwegparking langs de E40 richting Gent in Groot-Bijgaarden ’s nachts afgesloten. Dat beslisten de burgemeesters van Dilbeek en Asse, bevestigt Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA) vandaag. Drie maanden lang zullen vrachtwagenchauffeurs tussen 22 en 6 uur daar niet meer kunnen parkeren. De andere diensten op de parking, zoals het tankstation en de parking voor auto’s, blijven wel open. “Het gaat om een tijdelijke oplossing”, beklemtoont Segers. “De huidige situatie kon niet blijven duren.” De parking voor vrachtwagens wordt voor drie maanden afgesloten. Tegen dan moeten de parking in Groot-Bijgaarden even goed beveiligd zijn als de snelwegparkings in West-Vlaanderen en Wetteren. “Minister Weyts zei gisteren in het parlement dat er in februari een uitspraak verwacht wordt over een bestemmingswijziging van de parking, na een klacht daarover”, legt Segers uit. “Door die klacht konden de nodige aanpassingswerken aan de parking nog niet uitgevoerd worden, wat van Groot-Bijgaarden de zwakke plek maakte langs de E40. Ongeacht de uitspraak zouden die werken in februari kunnen starten.”

Onder meer Vlaams-Brabants provinciegouverneur Lodewijk De Witte pleitte eerder deze week voor privébewaking, maar daarvan is Segers geen voorstander. “Dat kost heel veel geld. En als we nu de parking sluiten, verkrijgen we hetzelfde effect, zonder extra kosten.”

Beroepsvereniging Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) reageerde al ontevreden op de beslissing van de burgemeesters. De organisatie meent dat het probleem zo verlegd wordt en vreest dat dit zal leiden tot capaciteitsproblemen, met nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid. “TLV benadrukt voor de zoveelste keer dat het echte probleem ten gronde aangepakt moet worden.” TVL denkt dan aan verhoogde investeringen in de uitbreiding van beveiligde parkingscapaciteit en privébewaking in afwachting van die investeringen.

Segers zegt alle begrip te hebben voor de zorgen van de sector, maar wijst erop dat deze maatregel ook in het voordeel is van de veiligheid van de chauffeurs. “Daarnaast gaat het zowel voor de buren als voor de federale en lokale politie ook om een veiligheidsprobleem.”

bron: Belga