60 jaar Smurfen met ‘Het Smurfenavontuur’ in Brussels Expo

60 jaar Smurfen met 'Het Smurfenavontuur' in Brussels Expo

In 1958 creëerde striptekenaar Pierre Culliford (alias Peyo) blauwe mannetjes als nevenpersonages in de reeks ‘Johan en Pirrewiet’ in het weekblad Robbedoes. Een jaar later verscheen het prettig gestoorde volkje met eigen taal in hetzelfde blad als zelfstandige verhaal in ‘De zwarte Smurfen’. Om de 60ste verjaardag te vieren wordt 2018 het Smurfenjaar, met o.a. themapostzegels, een fresco, een Smurfenvliegtuig bij Brussels Airlines en begin juni “Het Smurfenavontuur”, een interactief belevenisparcours, in Brussels Expo. Sinds 1958 hebben de Smurfen de wereld veroverd, met nu 36 albums verkocht in meer dan 70 landen, vier lange tekenfilms – waaronder “De Smurfen en het Verloren Dorp”, en een animatiereeks in 272 afleveringen. De reeks werd geproduceerd door Hanna-Barbera en is te bekijken op een officiële Youtubezender van de Smurfen, in 41 talen. Verder duiken de personages van Peyo, die in 1992 overleed, nog op in pretparken in Maleisië, Dubai, Minnesota (VSt) en binnenkort Moskou.

De belangrijkste evenementen liggen volgens Origami PR al vast. Op 24 maart zullen de blauwe figuurtjes als vijfde iconen (na Kuifje, Magritte, de Rode Duivels en Tommorowland) een Airbus A320 van Brussels Airlines sieren. Op 17 mei wordt een Smurfenfresco onthuld in de buurt van het Brusselse Centraal Station en de Grote Markt en zullen 101 straatstenen uitgebeiteld worden met daarop de beeltenis van de Smurfen. In mei opent in Parijs ook een Peyo-tentoonstelling.

Vanaf 9 juni slaan de Smurfen hun dorp op in Brussels Expo voor “Het Smurfenavontuur”, een interactieve belevenistentoonstelling over 1.500 vierkante meter in Paleis 4. “De Smurfen dragen universele waarden uit (solidariteit, moed, verdraagzaamheid, werklust, respect voor natuur en milieu) die alle grenzen van leeftijd, geslacht en cultuur overstijgen. Het evenement zal dat ook uitstralen”, aldus Véronique Culliford, dochter van Peyo en CEO van IMPS, het bedrijf dat de rechten van de Smurfen beheert en expertise levert voor dit avontuur. Na Brussel vertrekt “Het Smurfenavontuur” voor een wereldtournee van vijf jaar.

De lancering van de 37ste strip “De Smurfen en de Draak van het Meer” en de publicatie in oktober van een erfgoedboek over het oeuvre van Peyo ronden het Smurfenjaar af.

bron: Belga