Kennissen Afghaanse verdachte begrijpen niet waarom hij politie aanviel

Kennissen Afghaanse verdachte begrijpen niet waarom hij politie aanviel

De Afghaanse man die in het station van Gent-Sint-Pieters de spoorwegpolitie aanviel met een mes en neergeschoten werd, was vriendelijk en werkte aan zijn integratie. Dat zeggen kennissen van de man. “Ik begrijp niet hoe het kan dat hij de politie heeft aangevallen, maar ik vrees dat zijn stoppen zijn doorgeslagen”, zegt één van hen.
Het gaat om een 28-jarige Afghaan met een verblijfsvergunning. Er zijn geen voorlopig geen aanwijzingen van een terroristisch motief. Uit de eerste beschikbare camerabeelden bleek dat de man dinsdagavond met een mes het station binnenstormde en onmiddellijk uithaalde naar twee agenten van de spoorwegpolitie. De politie schoot de man neer en hij werd naar het ziekenhuis overgebracht.

De man kampte met psychische problemen, zegt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Volgens kennissen van de man was daar echter niets van te merken. Huisgenoten van de verdachte voeren aan dat hij zijn best deed om te integreren en dat hij lessen Nederlands volgde.

Stefan Bracke, wiens ouders een studio verhuurden aan de Afghaan, stelt dat hij altijd bereid was om te helpen. “Ik moet nu denken aan Seraj, de zeer vriendelijke Afghaanse man, die gevlucht is voor de taliban – omdat enkele van zijn vrienden en familieleden waren doodgeschoten – en waardoor hij zijn vrouw en drie kinderen moest achterlaten”, schrijft de man op Facebook. “Hij volgde Nederlandse les en we konden al een aardig gesprek voeren, daar stond hij op. Hij wou alles doen uit dankbaarheid voor zijn verblijfsvergunning en hoopte dat hij zijn familie via de gezinshereniging ook een betere toekomst kon schenken.”

bron: Belga