John Crombez: “Niet oorlogsvluchtelingen, maar uzelf schrapt in sociale zekerheid”

John Crombez: "Niet oorlogsvluchtelingen

Sp.a-voorzitter John Crombez betwist de stelling van Bart De Wever dat ‘links’ moet kiezen tussen open grenzen of de welvaartsstaat. “Het zijn niet de oorlogsvluchtelingen maar wel uzelf die al meer dan 5 miljard geschrapt heeft in de sociale zekerheid”, werpt hij de N-VA-voorzitter voor de voeten. In een opmerkelijk opiniestuk in De Morgen schrijft De Wever vandaag dat “onze linkse gutmensch” in zijn absolute goedheid de totale afbraak van de welvaartsstaat riskeert. Op de website van dezelfde krant dient Crombez De Wever van repliek.

Volgens de sp.a-voorzitter zijn het niet de linkse ngo’s die de sociale zekerheid dreigen uit te hollen, maar wel De Wever zelf. “Dat u al die mensen die zondagavond gewoon barmhartig en mens wilden zijn, nu op hun beurt verwijt de welvaartsstaat te ondermijnen, is helemaal pervers. Het zijn niet de oorlogsvluchtelingen maar wel uzelf die al meer dan 5 miljard geschrapt heeft in de sociale zekerheid”, schrijft hij. Op de VRT-radio zei Crombez eerder: “Als er één iemand druk zet op die sociale zekerheid, dan zijn het wel de N-VA en De Wever zelf, met hun besparingspolitiek. Net die politiek zal leiden tot Amerikaanse toestanden.”

Crombez ontkent dat er iets bestaat als een “linkse migratie-industrie”. Wat zondag gebeurd is, toen protesten een politieactie aan het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark bemoeilijkten en vrijwilligers de migranten uit het park weghaalden, is gewoon een kwestie van mensen die andere mensen wilden helpen. “Meer niet”, zegt Crombez. “In tegenstelling tot wat u schrijft, beseffen zij dat open grenzen geen optie zijn. Niemand beweert dat. Niemand vraagt dat. Geen enkel land kan dat.”

De Wever criminaliseert mensen die hun geweten volgen, aldus Crombez. “Dat u de vluchtelingen in het Maximiliaanpark (hun) waardigheid al lang ontnomen hebt, wisten we al. Nieuw is nu dat u ook de waardigheid en de trots hebt ontnomen van die duizenden mensen die – op eigen initiatief – gewoon anderen willen helpen.”

bron: Belga