"Davos is investering meer dan waard"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het jaarlijkse bezoek van de Vlaamse minister-president aan het Wereld Economisch Forum in Davos is elke euro waard. Dat vindt Geert Bourgeois, hoofd van de Vlaamse regering. "Davos biedt de kans om op korte tijd CEO's van multinationals buiten Europa te ontmoeten". Het is een serieuze investering: 60.000 Zwitserse frank (51.101 euro) alleen al voor het lidmaatschap van het Wereld Economisch Forum. Plus het verblijf en het transport van de ploeg van Bourgeois in Davos, het peperdure en poepsjieke Zwitserse skioord waar het forum jaarlijks plaatsvindt. "Een keer overslaan, en je kan niet meer komen", aldus Bourgeois. "Bovendien zou overvliegen naar al die multinationals nog veel duurder zijn".

Ondanks het prijskaartje is het al de 24ste keer dat de Vlaamse regering naar Davos trekt. De voorbije twee jaar zelfs met een eigen kantoortje. Voor Bourgeois zelf is het de vierde maal. "Davos is een unieke opportuniteit, dé plaats om onze troeven te tonen", legt hij uit. "Het zou anders onmogelijk zijn om al die CEO's van multinationals te ontmoeten. In Davos kun je met hen intense gesprekken voeren."

Bij zijn ontmoetingen mikt Bourgeois op drie soorten bedrijven: nieuwe potentiële investeerders, bedrijven die hier al gevestigd zijn - zo is er een gesprek met de grote baas van de Duitse chemiereus BASF - en ondernemingen die overwegen om na de Brexit hun biezen te nemen richting Europa.

Die gesprekken leveren resultaten op. Een bedrijf waar vorig jaar een ontmoeting mee was in Davos, is nu op bezoek in Vlaanderen op zoek naar investeringsruimte. "Een belangrijke mijlpaal in het proces naar een effectieve investering."

bron: Belga