Al-Sissi dient kandidatuur in voor herverkiezing tot president van Egypte

Al-Sissi dient kandidatuur in voor herverkiezing tot president van Egypte
Al-Sissi dient kandidatuur in voor herverkiezing tot president van Egypte

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi heeft zijn kandidatuur voor een tweede ambtstermijn ingediend, zo heeft de staatstelevisie gemeld. Een woordvoerder van al-Sissi’s campagne gaf de documenten voor de kandidatuur bij de verkiezingscommissie af. Al-Sissi kwam in 2014 aan de macht, een jaar nadat de generaal de omverwerping van president Mohammed Morsi, van de Moslimbroederschap, had geleid. Morsi was de eerste democratisch verkozen president van Egypte, maar bracht verdeeldheid teweeg in het land. Tot dusver is al-Sissi de enige geregistreerde kandidaat voor de verkiezingen die voor 26 maart gepland zijn en die drie dagen zouden beslaan.

Ex-legergeneraal Sami Annan kreeg te horen dat hij niet mag deelnemen aan de verkiezingen. Het leger liet weten dat tegen hem een onderzoek geopend was wegens inbreuken op de militaire regels. Annan had aangekondigd dat hij zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap zonder daarvoor de instemming van het leger te vragen. Militairen in actieve dienst mogen in Egypte niet als kandidaat opkomen in verkiezingen.

In een verklaring beschuldigde het leger Annan ook van “expliciete opruiing tegen het leger” en van de vervalsing van documenten om op kieslijsten te staan.

Annans campagneleiding zei dat hij gearresteerd was. Dat werd niet bevestigd door het leger.

Bron: Belga