680 kg op de knieën van Seppe Smits

Red Bull Seppe Smits
© KAAT DM/RED BULL CONTENT POOL

Seppe Smits (26) trekt als wereldkampioen naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Daar meet hij zich met de wereldtop in een wel erg uitdagende discipline: slopestyle snowboarding, een uitdagende opeenvolging van rails en jumps gecombineerd met enkele ongelooflijke moves. Daar hoort ook die beruchte Triple bij, een driedubbele salto met vierdubbele schroef. De bedoeling is zoveel mogelijk punten scoren en die Belgische driekleur te verdedigen. “De lat ligt elk jaar hoger,” weet Seppe. 

“Je moet echt keihard trainen tegenwoordig,” zegt Seppe. “Op de piste en ernaast. Enkel zo hou je snowboarden op dit niveau vol en blijf je blessurevrij. Na een dag snowboarden ga ik daarom naar de fitness om te recupereren en aan kracht- of conditietraining te doen. Ik heb mezelf volledig onder controle, en omring me met de juiste mensen. Ik denk niet aan de dingen die mis kunnen lopen, maar focus op mijn run en de tricks die ik wil landen.”

Seppe Smits
© KAAT DM/RED BULL CONTENT POOL

Aan 70 km/u op een jump van wel 6 tot 8 meter hoog afstevenen, sommige meer dan 20 meter ver, met een hartslag die boven 120 BPM gaat, er een rotatie van 1440 graden in verwerken en landen met een impact van meer dan 8000 Newton. “De impact van zo’n sprong is enorm,” zegt Professor Sport Biomechanics Benedicte Vanwanseele. “Reken zeker 10 keer Seppe’s lichaamsgewicht. Hij weegt 68 kilogram, dus er komt 680 kilogram op zijn lichaam terecht bij de landing. Knie, heup en buik zijn daarbij erg belangrijk. Die vangen de grootste schok op. Training, focus en fitheid zijn dus essentieel.”

Klaar voor de Winterspelen

Snowboardwedstrijden, met de Winterspelen als heilige graal, vragen de juiste mindset en maanden voorbereiding. Dat betekent niet alleen bergen vol sneeuw afschuimen, maar ook mentaal fit zijn, zware fysieke training en begeleiding van de juiste mensen. Zijn coach Jean-Valère Demard bijvoorbeeld. En zijn vriendin en fotografe Kaat De Malsche.

“Seppe is enorm gedreven,” vindt Jean-Valére Demard, de coach van Seppe. “Hij snapt perfect dat om te presteren je fysiek top moet zijn. Zo verleg je grenzen, en push je die tricks ook technisch naar een hoger niveau. Ook mentaal is hij enorm sterk. Daar werken we samen aan. Het zorgt voor zelfvertrouwen en de energie om te riden met de wereldtop.”

Bekijk hier de video:

#SUPPORTSEPPE