“Vlaamse overheid engageert zich onvoldoende voor integratiepact”

Vlaamse overheid engageert zich onvoldoende voor integratiepact

Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn teleurgesteld in het “beperkte engagement” van de Vlaamse overheid in de uitvoering van het integratiepact. Volgens Yasmine Kherbache (sp.a) en Groen-collega An Moerenhout blijft het engagement van bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) beperkt tot “lippendienst” voor de boodschap van het pact, zonder concrete actie.

Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) gaf dinsdagmiddag tekst en uitleg in commissie in het Vlaams parlement over de vooruitgang van het integratiepact. Vijf middenveldsorganisaties trokken begin deze week nog aan de alarmbel in een open brief: het integratiepact in zijn huidige vorm “bouwt luchtkastelen” en het pact is “onvoldoende zolang er geen akkoord is met een overheid die de grondrechten garandeert en een sterk beleid tegen racisme vooropzet”, schreven onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Kif Kif.
Minister Homans heeft aandacht voor die verzuchtingen, benadrukte ze dinsdagmiddag in commissie. “Er zijn inderdaad wat bezorgdheden over de concrete resultaten tot nu toe”, gaf ze toe. “Maar die worden ook aangepakt. We hebben niet gewacht tot een officiële evaluatie in het voorjaar, en hebben nu al gevraagd om bijvoorbeeld de ondersteuningsmaatregelen wat concreter te maken.”
Maar de minister vindt ook dat er te veel naar de overheid wordt gekeken. “We hebben de regie van het integratiepact heel bewust in handen gegeven van een externe koepel van middenveldsorganisaties”, organisaties die zich inzetten voor personen met een migratieachtergrond, maar ook onder meer vakbonden, werkgeversorganisaties en de VVSG. “De overheid steunt de boodschap van het integratiepact en draagt ze ook uit, en als we ergens een duwtje in de rug kunnen geven doen we dat graag.”
Volgens de oppositie ontduikt Homans haar verantwoordelijkheden. “We betreuren dat het engagement van de overheid hiertoe beperkt blijft. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid, akkoord, maar nu wordt er te veel gekeken naar het individu en daar staat te weinig engagement vanuit de overheid tegenover”, zei An Moerenhout. De Groenen blijven aandringen op de invoer van praktijktesten.
Ook Yasmine Kherbache van sp.a “verwacht meer”, zei ze. “Er zijn al concrete resultaten zegt de minister, maar dat gaat om workshops en contacten leggen. Dat doet het middenveld al járen. Het signaal is keer op keer dat de overheid ook zijn deel moet doen en dit beleid moet versterken, maar een beleid voert dat daar eigenlijk haaks op staat. Hier zijn heel wat kansen blijven liggen om een echte doorbraak te realiseren op vlak van discriminatiebestrijding.”

bron: Belga