Rouwende werknemers vragen externe audit over structuur van het agentschap

Rouwende werknemers vragen externe audit over structuur van het agentschap

Een driehonderdtal medewerkers van het Agentschap voor Inburgering en Integratie heeft in Brussel voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in de buurt van het kabinet van Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) betoogd tegen de geplande herstructurering. Op de tonen van The Last Post trok een delegatie vakbondsmensen naar het kabinet van minister Homans om duidelijkheid over hun toekomst en een externe audit te vragen. “We hebben gemerkt dat er heel veel fouten worden gemaakt in het beheer van het agentschap, maar we hebben nooit een externe controle gehad op de werking”, legt Sofie Ostyn van de christelijke vakbond LBC uit. “Volgens ons zit de structuur van het agentschap fout en worden er foute financiële keuzes gemaakt. Zo’n externe controle kan de pijnpunten eruit halen.”

De betogers vinden het niet logisch dat andere overheidsdiensten wel gecontroleerd mogen worden, maar het agentschap niet. De onzekerheid over de toekomst speelt duidelijk parten bij de werknemers, die actie zullen blijven voeren. “De frustraties zitten zo hoog en het geloof in de directie is weg. De mensen hebben niets meer te verliezen”, aldus Ostyn.

Een vakbondsdelegatie werd na de betoging ontvangen op het kabinet van minister Homans om er de situatie aan te kaarten. “We gaan vragen hoe ze de toekomst van de sector kan verzekeren, want de directie heeft gezegd dat ze geen enkele werkzekerheid kan bieden. We hopen oprecht dat zij het tij kan doen keren”, stelt Ostyn.

Door de herstructurering moeten 170 mensen afvloeien. Volgens minister Homans is de ingreep nodig omdat de vluchtelingenstroom is afgenomen en er dus minder mensen een inburgeringstraject volgen.

bron: Belga