Pensioenstaking niet “aan orde van de dag” voor christelijke en liberale vakbonden

Pensioenstaking niet "aan orde van de dag" voor christelijke en liberale vakbonden

Voor de christelijke en liberale vakbonden is een staking “niet aan de orde van de dag”, zo is vernomen bij ACV en ACLVB. De socialistische vakbond had eerder vandaag gevraagd dat de federale regering haar pensioenplannen intrekt. Gebeurt dat niet, dan kan uiteindelijk een staking volgen. “We zullen sensibiliseringsacties rond het dossier van de pensioenen blijven voeren, maar een staking is niet aan de orde van de dag”, aldus algemeen secretaris van de ACV, Marie-Hélène Ska. De christelijke vakbond is niet van standpunt veranderd sinds de laatste nationale manifestatie tegen het pensioenbeleid van de federale regering. In december namen toen 25.000 mensen deel aan de manifestatie.

“De modaliteiten kunnen veranderen, maar het belangrijkste is de bevolking bewustmaken”, aldus Ska.

De christelijke vakbond werkt momenteel ook aan de juridische procedure tegen contractbreuken en afbouw van gelijkstellingen voor de berekening van het pensioen. Die procedure had ACV-voorzitter Marc Leemans in november al aangekondigd op een congres van de christelijke vakbond.

De liberale vakbond zet ook vooral in op het informeren en bewustmaken van de burgers, in plaats van een staking. “Onze bezorgdheid blijft groot, maar acties van grotere omvang zijn niet aan de orde van de dag”, aldus nationaal secretaris Olivier Valentin.

bron: Belga