Komende zomer meer dan waarschijnlijk videorefs op WK in Rusland

Komende zomer meer dan waarschijnlijk videorefs op WK in Rusland

Komende zomer wordt er op het WK in Rusland (14 juni – 15 juli) hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van een Video Assistent Referee (VAR). De International Football Association Board (IFAB) analyseerde gisteren in het Zwitserse Zürich het gebruik van de videoref in competities in meer dan twintig landen, waaronder België. De resultaten daarvan werden “positief en bemoedigend” bevonden. Opvallend daarbij is dat de analyse van het experiment werd uitgevoerd door de KU Leuven, dat het ‘Academic Support Video Assistent Referee (VAR) Project’ heeft opgestart. Sinds maart 2016 werden er iets meer dan 800 wedstrijden gespeeld met een videoref. In acht procent van die wedstrijden had de videoref een positieve impact op het resultaat en dankzij de aanwezigheid van de videoref loopt het percentage van correcte beslissingen tijdens een wedstrijd op van 93 tot 98,9 procent.

Tegenstanders claimen dat er met het gebruik van de videoref te veel tijd verloren wordt en dat het spel te veel stilligt, maar ook dat weerlegt het onderzoek: gemiddeld worden er minder dan vijf fases per wedstrijd onder de loep genomen, wat telkens een twintigtal seconden in beslag neemt. Wanneer er gecommuniceerd moet worden met de videoref, doet de scheidsrechter er gemiddeld 39 seconden over, bij het bekijken van een fase langs de zijlijn duurt het een minuut en tien seconden. In totaal wordt er zo slechts minder dan één procent van de speeltijd gespendeerd.

Bij de Wereldvoetbalbond FIFA is voorzitter Gianni Infantino alvast voorstander. FIFA-marketingchef Philippe Le Floc’h liet gisteren aan nieuwsagentschap AP alvast verstaan dat “het systeem er zeker zal komen, ook uit economische overwegingen”. De FIFA praat immers met mogelijke investeerders. Telkens wanneer het spel stilligt, kunnen er eventueel reclameboodschappen getoond worden.

bron: Belga