Jupiler Pro League - Standard is plaats bij eerste zes alweer kwijt

Leestijd 3 min.

Standard heeft dinsdag een slechte zaak gedaan in de strijd om play-off I. Op de 23e speeldag leden de Luikenaars een 2-1 nederlaag op het veld van Zulte Waregem. Ze zakken daardoor van zes naar acht. Sint-truiden, dat KV Mechelen met 2-0 versloeg, en Kortrijk, dat 0-3 ging winnen in Moeskroen, wipten over Standard. Invaller Ivan Saponjic was de grote held bi Zulte Waregem. Diep in de toegevoegde tijd kopte de Serviër de 2-1 tegen de touwen, waardoor Essevee uit het dal kruipt. De troepen van Francky Dury boekten hun eerste thuiszege in drie maanden tijd. Na amper zes minuten had Idrissa Doumbia al de 1-0 aan de voet voor Essevee, maar de Ivoriaan koos op het laatste moment nog voor het pasje opzij, zodat Standard-verdediger Luis Cavanda net kon ontzetten. Een dikke twintig minuten later eiste Kostas Laifis een hoofdrol op met geklungel: eerst verloor hij de bal, vervolgens deed de Cyprioot het schot van Doumbia in doel afwijken. De makke Rouches konden sporadisch terugvechten. Doelman Sammy Bossut moest twee keer de meubelen redden: op een poging van de Braziliaan Carlinhos en een harde kopbal van Laifis.

In de tweede helft was de 2-0 dichterbij dan de 1-1 toen Paul José Mpoku zich voor de poging van invaller Kingsley Madu gooide. Renaud Emond, tot dan vrijwel onzichtbaar, zette een kwartier voor tijd de bordjes toch gelijk met een mooie kopbal in de verste hoek. Het slotoffensief van Standard mocht niet baten. Edmilson Junior pakte nog een strenge rode kaart en diep in de toegevoegde tijd buitte Saponjic de numerieke meerderheid uit.

Geen noemenswaardige kansen in Moeskroen - Kortrijk, tot Jonathan Bolingi net voor rust helemaal vrij aan de tweede paal op doel kopte, Kortrijk-doelman Thomas Kaminski moest zich reppen. De West-Vlamingen maakten als enige aanspraak op de voorsprong, en die kwam er ook na 53 minuten. Jérémy Perbet maakte zijn reputatie als goaltjesdief helemaal waar toen Moeskroen-keeper Logan Bailly een voorzet van Teddy Chevalier wegtikte, waarna de Fransman de bal in de herneming over de lijn duwde. Een kwartier voor tijd klaarde Chevalier de klus. Mooi vrijgespeeld door Idir Ouali maakte hij het koelbloedig af. Amper drie minuten later bekroonde Ouali zijn match met de 0-3. Kortrijk blijft zo in de running voor een play-off 1-ticket. Het is nu zevende, vlak voor Standard.

Kortrijk en Standard volgen op drie punten van Sint-Truiden dat zijn plaats bij de top zes heroverde door staartploeg Mechelen met 2-0 te verslaan. Sint-Truiden kwam in alle opzichten frisser voor de dag tegen een opvallend slap KV Mechelen. Na tien minuten had het al vier kansen bij elkaar gevoetbald, tegenover nul voor de bezoekers. De 1-0 van Jorge Teixeira na een kwartier was het logische gevolg, al stond de Portugees wel nipt buitenspel op de voorzet van Roman Bezus. In de 58e minuut verdubbelde Damien Dussaut de voorsprong, nadat Colin Coosemans wel nog redding had gebracht op een schot van Igor Vetokele. Mechelen slaagde er niet in om uitgespeelde kansen te creëren. Ook sterspeler Hassane Bandé was ongelukkig in zijn acties. Mechelen-aanwinst Fatos Beciraj pakte in het slot ook nog eens rood voor een slag aan Sascha Kotysch.

Woensdag staan Anderlecht - Waasland-Beveren, Lokeren - Genk, Eupen - Charleroi en Antwerp - AA Gent op het programma. Club Brugge en Oostende sluiten de speeldag donderdag af.