Jambon maakt veiligheidsafspraken met Franse minister

Jambon maakt veiligheidsafspraken met Franse minister
Jambon maakt veiligheidsafspraken met Franse minister

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is vandaag naar het Noord-Franse Rijsel afgezakt voor een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Gérard Collomb. Tijdens een gesprek van amper een kwartier maakten de ministers enkele afspraken om de samenwerking te verbeteren. In Rijsel vindt momenteel een internationale beurs plaats over cyberveiligheid. Collomb gaf er de openingsspeech en bezocht enkele stands van Franse bedrijven. Jambon was er ook, maar dan vooral om zijn Franse evenknie in de marge van het evenement te ontmoeten. Er werd niet over cybercriminaliteit gesproken, wel over andere samenwerkingen.

“Het ging over punctuele samenwerking”, zei Jambon na afloop van de ontmoeting. “We gaan een verbindingsofficier voor migratie in Parijs zetten en verbindingscontactpunten voor de crisiscentra samenbrengen. Ook onze civiele bescherming gaat beter samenwerken. Het waren punten waarbij in de afgelopen tijd gebleken was dat er nog verbetering mogelijk was.”

Ook de beslissing van België om het dreigingsniveau te verlagen, kwam aan bod. Collomb bleef voor de ontmoeting op de vlakte over de Belgische beslissing, maar wees erop dat in Frankrijk de dreiging er nog steeds is. Is er dan een verschil in aanpak? “Frankrijk moet voor Frankrijk beslissen”, stelde Jambon. Hij herhaalde dat terreurbeweging IS verslagen is en dat de IS-propaganda afneemt.

“We zitten wel op een genuanceerd niveau 2”, benadrukte de minister. “Een aantal sites blijft op niveau 3. Dat heb ik ook aan de minister uitgelegd. Hij toonde daar begrip voor.” Jambon wijst erop dat Frankrijk meer aanslagen te verwerken heeft gekregen.

Bron: Belga