Dopingschandaal kost Rusland dertien medailles van Sotsji

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji waren voor Rusland met dertien gouden, elf zilveren en negen bronzen medailles heel succesvol. Het gastland prijkte daarmee bovenaan de medailletabel. Achteraf bleek evenwel dat Russische atleten massaal hun toevlucht hadden gezocht tot verboden middelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ontnam Rusland inmiddels dertien medailles, waarbij vier gouden. Het dopingmisbruik door Russische wintersporters in aanloop naar en tijdens de Spelen van Sotsji werd in 2016 blootgelegd in het McLaren-rapport. Dat rapport is een werkstuk van de Canadese professor en advocaat Richard McLaren. Die onderzocht, op vraag van het Wereldantidopingagentschap WADA, bezwarende verklaringen van Grigory Rodchenkov, een voormalig directeur van het Russisch nationaal dopingagentschap die uit de biecht had geklapt.

McLaren publiceerde in 2016 een grootschalig rapport, dat in twee delen werd vrijgegeven. Hij staafde daarin de beweringen van Rodchenkov, die vandaag uit schrik ondergedoken leeft in de VS, en leverde onder meer bewijzen dat Russen hadden geprofiteerd van een staatsgestuurd dopingprogramma en dat er tijdens de Winterspelen van Sotsji werd geknoeid met dopingstalen. Het Internationaal Olympisch Comité startte op basis van de conclusies van het rapport disciplinaire procedures tegen tientallen Russische atleten die hadden deelgenomen aan de Winterspelen. De Oswald-commissie, een disciplinair orgaan onder voorzitterschap van IOC-lid Denis Oswald, organiseerde hoorzittingen met de betrokken atleten en sprak sancties uit.

Dertien medailles heeft Rusland inmiddels moeten inleveren: vier gouden (twee in het bobslee, een in het skilopen en het skeleton), acht zilveren en een bronzen. Door de sancties wipte Noorwegen (11x goud, 5x zilver, 10x brons) naar de eerste plaats in de medailletabel en zakte Rusland naar vier.

Als gevolg van de dopingaffaire wordt Rusland, net als bij de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro, als land geweerd van de Winterspelen in Pyeongchang. Russische atleten met een smetteloos dopingverleden mogen mits strenge voorwaarden wel naar Zuid-Korea afreizen om er onder neutrale IOC-vlag deel te nemen. Bij het Internationaal Sporttribunaal TAS spanden enkele tientallen Russen een procedure aan om op die manier startrecht af te dwingen. Zij krijgen vermoedelijk pas kort voor de start van de Spelen, op 9 februari, duidelijkheid.

bron: Belga