Londen gaat met drinkfonteinen strijd aan tegen plastic afval

Londen gaat met drinkfonteinen strijd aan tegen plastic afval
AFP / D. Leal-Olivas

De komende maanden zullen in Londen verschillende openbare drinkfonteinen en flesvulmachines geplaatst worden. Het proefproject kadert in een plan van de Londense burgemeester Sadiq Khan om het afval van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen.

De volgende keer dat je op citytrip gaat naar Londen, vergeet dan zeker je waterfles niet. Want in de Britse hoofdstad worden als onderdeel van een pilootproject binnenkort twintig openbare waterfonteinen geïnstalleerd. In febrauri en maart komen daar in vijf delen van de stad ook gratis flesvulmachines bij die gesponsord worden door grote bedrijven.

De uitrol van de fonteintjes kadert in een plan van 750.000 pond, of 855.000 euro, om iets te doen aan plastic dat één keer gebruikt wordt en dan in de vuilbak belandt. Binnen drie jaar wil de Londense burgemeester Sadiq Khan resultaat zien. “De impact van het plastic op het milieu is immens”, stelt Londens schepen van Milieu Shirley Rodrigues. Volgens haar helpen programma’s zoals ‘Blue Planet’ om de schaal van het probleem aan iedereen duidelijk te maken.

Alles verzameld in een app

De exacte locaties van de waterfonteinen zijn nog niet bekend, maar Rodrigues kan wel al meegeven dat de stad zich focust op metrostations en verkeersaders met veel commerciële activiteit, zoals Oxford Street. Het is ook nog niet duidelijk waar de flesvulmachines zullen komen. Bedrijven die meedoen aan de actie zullen dat wel duidelijk maken op hun voorgevel en de machines worden ook verzameld in een app.

Paul O’Connell van de Drinking Fountain Association, verwelkomt de plannen van de Londense burgemeester. “In het verleden hebben al verschillende keren vage beloftes gehoord, dus doet het deugd om nu exacte cijfers en datums te zien”, klinkt het. “Het waterverbruik stijgt natuurlijk in de zomer, dus als alles er tegen dan staat, zou dat heel goed nieuws zijn.”