Wil je graag loonsopslag? Zo pak je het aan

Januari is niet alleen de periode waarin de nieuwjaarsdrinks elkaar in een sneltempo opvolgen, ook de evaluatiegesprekken vinden in die periode plaats. Het uitgelezen moment om opslag te vragen. Deze tips helpen je om je loon zoveel mogelijk op te krikken.
door
marketing
Leestijd 2 min.

1. Wees voorbereid

Voor je een gesprek met je baas aangaat over je loonsopslag, denk je best even bij jezelf na waarom je opslag verdient. Heb je dit jaar een groot project geleid? Word je niet genoeg betaald in vergelijking met je collega's, of mensen in een gelijkaardige functie? Belangrijk hier is dat je het gesprek op een volwassen manier aanpakt. Maak er dus geen welles/-nietes-spel van en argumenteer op een beredeneerde manier waarop je meer loon verdient.

2. Wees duidelijk

Een loononderhandeling is een gesprek. En hoewel je baas waarschijnlijk perfect gelukkig is met de situatie zoals ze nu is, moet je wel zelf het gesprek aan gaan en de zaken die je wil veranderen ter discussie stellen. Daarom is het cruciaal om je vraag naar meer loon duidelijk en concreet te maken. Welk eindbedrag heb je in je hoofd? Zorg dat je iets meer eist, zodat je zeker niet met te weinig achterblijft.

3. Kijk verder dan je loonbriefje

Als het moeilijk ligt om je brutoloon op te trekken, vergeet dan zeker niet om alternatieve verloningsvormen te overwegen. Voorbeelden zijn een gsm-abonnement, extra vakantiedagen of meer flexibiliteit door thuiswerk. Die opties zullen je op lange termijn ongetwijfeld ook voldoening schenken.

5. Functietitels zijn ook belangrijk

Mocht je naast een opslag grijpen, dan kan je je werkgever nog altijd vragen om een aantrekkelijkere titel voor op je cv. Zodra je van job verandert, kan die mooie functietitel je een aardige duit opbrengen.