Rik Daems fractieleider ALDE in Raad van Europa

Vlaams parlementslid en deelstaatsenator Rik Daems is vandaag unaniem herkozen als voorzitter van de liberale ALDE-fractie in de Raad van Europa. Na Guy Verhofstadt, die fractievoorzitter is in het Europees Parlement, en Bart Somers die sinds 2016 fractievoorzitter bij het Europees Comité van de Regio’s is, wordt Daems de derde Open Vld’er die fractieleider wordt bij ALDE en in die hoedanigheid lid is van het ALDE-bureau. Rik Daems wil onder zijn voorzitterschap de liberale democratie verdedigen, die zowel binnen en buiten Europa onder druk staat: “De kerntaak van de Raad van Europa is het uitdragen van de democratische rechtsstaat en de mensenrechten. Nu we geconfronteerd worden met een heropleving van nationalisme en zelfs autoritaire regimes, is het meer dan ooit noodzakelijk om te vechten voor de visie en het project van deze Europese voorvaderen.”

Michele Nicoletti van de Italiaanse centrumlinkse Democratische partij werd verkozen als nieuwe voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Nicoletti volgt de conservatieve Cyprioot Stella Kyriakides op, die in oktober de Spaanse conservatieve Pedro Agramunt opvolgde die onder druk van controverses een stap opzij zette.

Ook vandaag werd Groen-senator Petra De Sutter tot voorzitster van de zogenaamde Rules-commissie van de Raad van Europa gekozen. Die commissie gaat de strijd aan tegen corruptie in de Europese politiek. “De Rules-commissie is politiek een belangrijke en delicate commissie, waar hard gevochten wordt tegen corruptie, voor meer integriteit en transparantie in de politiek. Het is een grote eer om deze verantwoordelijkheid op mij te nemen”, reageert De Sutter.

bron: Belga