Legervakbond tevreden met lager dreigingsniveau

Legervakbond tevreden met lager dreigingsniveau

De beslissing om het dreigingsniveau te verlagen van niveau 3 naar niveau 2 wordt tevreden onthaald bij VSOA Defensie, de liberale legervakbond. Tijdens de persconferentie bleef premier Charles Michel vaag over wat dat betekent voor de aanwezigheid van militairen in het straatbeeld – hij had het over een “proportionele daling”. Ook op het kabinet-Defensie en bij de persdienst van het leger hebben ze het over een daling, zonder verdere details te geven. Edwin Lauwereins, voorzitter van vakbond VSOA Defensie, is tevreden dat de militairen nu weer de focus kunnen richten op hun core business: “training en buitenlandse zendingen”. “Bepaalde competenties zijn de afgelopen maanden niet meer zo goed getraind”, geeft Lauwereins aan. “Er moet nu snel werk gemaakt worden van het verbeteren van die competenties. Er zijn soldaten die nog geen enkele dag gedaan hebben waarvoor ze aangeworven werden. Ook op sociaal-familiaal vlak is deze beslissing goed nieuws.”

“Maar als het dreigingsniveau volgende maand weer wordt opgevoerd, dan zijn de militairen er weer”, zegt Lauwereins. “We zijn er om te dienen.”

Het leger werd na de aanslagen in Parijs in november 2015 ingezet voor beveiligings- en bewakingsopdrachten. Op een gegeven moment ging het om 1.800 militairen, al is dat aantal intussen gezakt naar 1.000 manschappen. Hoeveel militairen er voortaan nog te zien zullen zijn in het straatbeeld, en waar, blijft onduidelijk. Voor “specifieke doelwitten” blijft niveau 3 immers bestaan, maar welke plaatsen dat zijn is niet bekend.

De daling van het aantal militairen zal ook budgettaire gevolgen hebben (de operatie had de voorbije jaren een totale budgettaire meerkost van zo’n 137 miljoen euro, red.), maar ook daar blijft de eerste minister op de vlakte.

bron: Belga