Griekenland krijgt uitzicht op vers geld van Europese kredietverleners

Griekenland krijgt uitzicht op vers geld van Europese kredietverleners

Griekenland mag binnenkort op 6,7 miljard euro aan vers geld uit het internationale steunprogramma rekenen. Daarvoor hebben de ministers van Financiën van de eurolanden vandaag onder voorbehoud het licht op groen gezet. De ministers bogen zich maandag over een positieve expertenevaluatie van het Griekse besparings- en hervormingsprogramma. Op budgettair vlak heeft Athene het de voorbije drie jaar beter gedaan dan vereist, de inning van belastingen is efficiënter geworden en mede dankzij liberaliseringen is het economisch klimaat in het land aanzienlijk verbeterd, zo luidt het Europese oordeel.

De Griekse autoriteiten moeten de komende weken nog enkele maatregelen uitvoeren, onder meer op vlak van privatiseringen. Dan kan het geld vrijgemaakt worden. Er is een enveloppe van 6,7 miljard euro voorzien, waarvan een eerste schijf in februari zou overgemaakt worden. Het meeste geld moet aangewend worden om schulden en achterstallige betalingen weg te werken en een cash buffer aan te leggen.

“Dit weerspiegelt de enorme inspanningen en de uitstekende samenwerking tussen de Griekse regering en de kredietverleners”, zo begroette eurogroepvoorzitter Mario Centeno het nieuws. Volgens de Portugees zullen de ministers binnenkort ook starten met het technische werk over eventuele bijkomende maatregelen om de Griekse schuldenlast te verminderen.

Griekenland is sinds 2010 aangewezen op internationale steun, maar algemeen wordt aangenomen dat de Grieken vanaf deze zomer opnieuw op eigen benen kunnen staan. Dan verstrijkt het derde en laatste steunprogramma dat in 2015 in de steigers werd gezet. Het programma stelde tot 86 miljard euro in het vooruitzicht, maar experts nemen aan dat Athene uiteindelijk slechts 55 miljard euro uit het programma zal moeten putten.

bron: Belga