Abbas dringt bij Europese ministers aan op snelle erkenning Palestijnse staat

Abbas dringt bij Europese ministers aan op snelle erkenning Palestijnse staat

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om snel over te gaan tot een erkenning van de Palestijnse staat. “Dat zal de deur naar vrede openen”, zo verklaarde hij vandaag voor aanvang van een werklunch met de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. “We beschouwen de Europese Unie als een echte partner en vriend en daarom roepen we haar lidstaten op om de Palestijnse staat snel te erkennen”, zei Abbas, die onderstreepte dat er “geen tegenstelling” bestaat tussen een erkenning van de Palestijnse staat en de hervatting van vredesgesprekken met Israël.

Voor een Europese erkenning van de Palestijnse staat lijkt het veel te vroeg. De Europese ministers willen wel met Abbas bekijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een hervatting van vredesgesprekken die moeten leiden tot een Palestijnse en Israëlische staat die vreedzaam naast elkaar bestaan.

Meer dan ooit moet Abbas rekenen op Europese steun. De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige maand immers de diplomatieke kaarten in het Midden-Oosten herschud met zijn aankondiging dat de Verenigde Staten Jeruzalem zullen erkennen als hoofdstad van Israël.

De Europese Unie heeft de aankondiging van Trump afgekeurd en blijft volhouden dat Jeruzalem de gedeelde hoofdstad van Israël en de Palestijnse staat moet worden. Abbas sprak alvast de hoop uit dat de Europese Unie “een politieke rol” zou spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten.

bron: Belga