WB veldrijden Nommay – Compton wint in Frankrijk, Cant pakt ondanks twaalfde stek eindzege

WB veldrijden Nommay - Compton wint in Frankrijk
WB veldrijden Nommay - Compton wint in Frankrijk

De Amerikaanse Katherine Compton heeft vandaag de voorlaatste manche van de Wereldbeker veldrijden in het Franse Nommay gewonnen. Compton triomfeerde voor haar landgenote Kaitlin Keogh en de Française Pauline Ferrand-Prévot. Sanne Cant, die pech had in de eerste ronde, finishte teleurstellend als twaalfde, maar dat volstond om de eindzege in de Wereldbeker op zak te steken. Eerste Belgische in Nommay werd Ellen Van Loy op de negende plaats. Voor Cant was de twaalfde plaats nipt voldoende om de Wereldbeker op zak te steken. Cant zag haar grootste concurrente, Kaitlin Keough, naar de tweede plaats rijden. Zelf werd ze pas twaalfde. Ze zag haar voorsprong zo teruglopen van 113 punten naar 82 punten, maar dat volstond net. De winnaar in een Wereldbekermanche krijgt immers 80 punten.

Het was Ellen Van Loy die de beste start nam in Nommay en meteen aan de leiding ging. Tot Compton versnelde en direct een kloof sloeg. Cant volgde op een zevende plaats, maar moest dan halt houden met een afgelopen ketting. Compton trok de tweede ronde in met een voorsprong van 18 seconden op de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. Wat verderop volgde de Britse Helen Wyman met de Luxemburgse Christine Majerus in haar gezelschap. Van Loy, Loes Sels en Keough reden op de vijfde stek, terwijl de leidster in de Wereldbeker, Sanne Cant, als veertiende rondreed.

Bij het ingaan van de vierde ronde had Compton al 32 seconden voorsprong op haar naaste concurrente, Arzuffi. Keough was ondertussen naar de derde plaats opgeschoven gevolgd door Wyman, Majerus, de Zwitserse Jolanda Neff en Ferrand-Prevot. Van Loy bezette de negende plaats. Keough bleef fiks doorgeven en ging op en over Arzuffi naar de tweede plaats. Cant volgde bij het ingaan van de voorlaatste ronde op de twaalfde plaats op 1:50 van Compton. De Amerikaanse bleef haar voorsprong verder uitbreiden, terwijl Keough haar tweede plaats vastlegde. De strijd voor de derde plaats leverde wel nog wat spankracht op. Die zou uiteindelijk naar Ferrand-Prevot gaan. Van Loy bleef negende, Cant twaalfde.

Zondag 28 januari heeft in het Nederlandse Hoogerheide de negende en meteen laatste manche van dit regelmatigheidscriterium plaats.

Bron: Belga