Tienduizenden Grieken verwacht op protestmars tegen compromis over Macedonië

Tienduizenden Grieken verwacht op protestmars tegen compromis over Macedonië
Tienduizenden Grieken verwacht op protestmars tegen compromis over Macedonië

Er worden vandaag tienduizenden demonstranten verwacht in de Griekse stad Thessaloniki, waar actie wordt gevoerd tegen het gebruik van het woord ‘Macedonië’ in de toekomstige officiële naam van het land ten noorden van Griekenland. De naamkwestie zorgt al bijna dertig jaar voor spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt als dusdanig erkend door landen als de VS, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland vreest namelijk dat het land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend.

Athene en Skopje hebben hun diplomatieke inspanningen om een oplossing te vinden voor het conflict opgevoerd, maar dat is dus niet naar de zin van de actievoerders die vandaag de straten van Thessaloniki optrekken. De stad is niet toevallig de hoofdstad van Grieks-Macedonië.

De manifestatie ging omstreeks 13 uur Belgische tijd van start. Er worden meer dan 400 bussen met actievoerders uit het hele land verwacht. Vooral onder nationalistische Grieken, en dan met name de aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, leeft de kwestie heel hard. Een recente peiling wijst echter uit dat 63 procent van de ondervraagden voorstander is van een compromis.

De Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Macedonische collega Zoran Zaev zouden elkaar volgende week in Davos moeten ontmoeten, in de marge van het Wereld Economisch Forum.

Bron: Belga