Sp.a engageert zich voor “nieuw socialisme”, met “nieuwe gelijkheid en nieuwe bescherming”

Sp.a engageert zich voor "nieuw socialisme"

De sp.a wil dat mantelzorgers loon en sociale rechten krijgen en dat iedereen die lang genoeg gewerkt heeft een pensioen van minstens 1.500 euro krijgt. Dat heeft voorzitter John Crombez vandaag gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de partij. De sp.a gaat voor “nieuw socialisme”: het streven naar gelijkheid en bescherming in nieuwe tijden. Net als elders in Europa maken de socialisten in Vlaanderen moeilijke tijden door. Maar op de sp.a nieuwjaarsbijeenkomst in Bredene klonk voorzitter Crombez strijdvaardig: “Het nieuw socialisme zullen jullie niet stoppen. Jullie zullen ons niet temmen”, klonk het voor de meer dan 2.000 aanwezige militanten.

Het “nieuw socialisme” van de sp.a wil “dat elk uur werk telt voor loon sociale bescherming en pensioen”, zei Crombez. “Het maakt van gepaste zorg op het juiste moment een 100 procent afdwingbaar recht en maakt van gelijkheid in loon en pensioen – tussen man en vrouw – een 100 procent afdwingbaar recht.”

Volgens Crombez is er in nieuwe tijden nood aan “nieuwe oplossingen en nieuwe zekerheden”. Daarvoor zijn volgens hem socialisten nodig, “want vanzelf gaat het niet gebeuren”. “Vandaag is socialisme weer heel erg nodig”, zei Crombez. “Voor zij die nu al op ons stemmen, voor zij die eventjes niet meer op ons stemmen, voor zij die nooit op ons zouden stemmen. Zelfs zij die zeggen dat alles onze schuld is hebben nood aan nieuw socialisme”.

“De geschiedenis toont aan dat, in nieuwe tijden, wij er altijd voor zorgen dat een menswaardig en gelukkig leven niet iets is voor enkelen, maar voor iedereen. De geschiedenis toont aan dat het in nieuwe tijden socialisten zijn die ervoor zorgen dat de geschiedenis de juiste kant opgaat”, zei Crombez.

bron: Belga