Shutdown VS – Vrijheidsbeeld gaat maandag opnieuw open

Shutdown VS - Vrijheidsbeeld gaat maandag opnieuw open
Shutdown VS - Vrijheidsbeeld gaat maandag opnieuw open

Het Vrijheidsbeeld in New York zal vanaf maandag niet meer getroffen worden door de “shutdown” van de Amerikaanse overheidsdiensten. Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, vindt dat het beeld – dat symbool staat voor de Amerikaanse gastvrijheid – opnieuw bezocht moet worden door toeristen. Omdat de Democraten en de Republikeinen het in de Senaat niet eens raakten over de tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington, is zaterdag in de VS een zogenaamde “shutdown” ingegaan. Als gevolg daarvan wordt de werking van de “niet-essentiële” Amerikaanse overheidsdiensten stilgelegd.
Daardoor was zaterdagmorgen ook het Vrijheidsbeeld dichtgegaan. Maar gouverneur Andrew Cuomo kondigt via Twitter aan dat het beeld maandag zal heropenen. “We aanvaarden niet dat het symbool van vrijheid en kansen gesloten wordt”, zo zegt hij. Het beeld “is een symbool van New York en van onze waarden. En haar boodschap is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag.”
Naast het beroemde beeld op Liberty Island zal ook het nabijgelegen immigratiemuseum op Ellis Island maandag weer worden opengesteld. De staat zal elke dag zowat 65.000 dollar moeten ophoesten om de operationele werking van beide sites te verzekeren.
“Vanuit ons oogpunt is dat een goede investering. Want de inkomsten die we door de toeristen zullen hebben, zijn een veelvoud van de kosten”, zegt de gouverneur aan New York Times. Volgens Cuomo had New York zaterdag door de shutdown zowat 12.000 toeristen moeten ontgoochelen, die elk bereid waren om 21,5 dollar te betalen.

Bron: Belga