Nog “veel werk” nodig om tot vorming van Duitse regering te komen

Nog "veel werk" nodig om tot vorming van Duitse regering te komen

Het zal nog veel voeten in de aarde hebben vooraleer er een Duitse regering kan worden gevormd. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verklaard als reactie op de beslissing van de sociaaldemocratische partij SPD om in de coalitieonderhandelingen te stappen. In haar reactie benadrukt Merkel uiteraard dat ze tevreden is met de beslissing van haar gesprekspartner om officiële de onderhandelingen aan te gaan. “De weg is vrijgemaakt voor coalitieonderhandelingen”, zo verklaarde ze voor de start van een partijbijeenkomst. Ze benadrukt dat het voor Duitsland belangrijk is om een stabiele regering te krijgen die de uitdagingen kan aanpakken.
Tegelijkertijd waarschuwt ze dat er de komende tijd nog “veel werk” moet worden verricht door de partijleiders. Het ontwerpakkoord tusen SPD en het christendemocratische CDU/CSU vormt de basis van de onderhandelingen, maar er moeten nog heel wat kwesties worden uitgeklaard. Daarom moeten de onderhandelingen zo snel mogelijk van start gaan, klinkt het nog. Maandag zal CDU met haar Beierse zusterpartij CSU afspraken maken over een gemeenschappelijk “onderhandelingspad”.
Merkel maakte niet duidelijk in welke mate er nog wijzigingen aan de basistekst kunnen worden aangebracht. SPD hoopt dat er op het vlak van de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg en het vluchtelingenbeleid nog een en ander kan worden bijgesteld.
Ook Horst Seehofer, de leider van de Beierse zusterpartij CSU, pleit ervoor de gesprekken zo snel mogelijk van start te laten gaan. Maar hij verwacht dat de onderhandelingen moeilijk zullen verlopen. “Door de nipte beslissing staan ons nog moeilijke weken te wachten”, stelt hij. “De SPD zal ons altijd confronteren met het argument dat het (regeringsakkoord) nog aan hun leden moeten worden voorgelegd.”

bron: Belga