Minstens vijf doden bij geweld in Congolese hoofdstad Kinshasa

Minstens vijf doden bij geweld in Congolese hoofdstad Kinshasa
Minstens vijf doden bij geweld in Congolese hoofdstad Kinshasa

Bij pogingen van de Congolese ordediensten om actievoerders tegen president Joseph Kabila uiteen te drijven zijn in de hoofdstad Kinshasa vandaag minstens vijf mensen om het leven gekomen. Dat melden de Verenigde Naties. Over het hele land zouden ook zeker 33 personen gewond geraakt zijn en werden 69 mensen opgepakt. Een katholieke organisatie had opgeroepen om na de zondagsmis “marsen” te houden tegen president Kabila, van wie de tweede en laatste ambtstermijn reeds eind 2016 afliep. De Congolese autoriteiten stonden de protestacties echter niet toe en lieten niet begaan.

Bij de tussenkomst van de ordediensten vielen in Kinshasa alleen zeker vijf doden, weet de VN, die in Congo met de Monusco zijn grootste missie ontplooid heeft. Getuigen meldden al dat de politie traangas gebruikte en met scherp schoot om te verhinderen dat de demonstranten effectief de straat op trokken.

Over het hele land vielen ook 33 gewonden, klinkt het bij de VN. Er zijn ook zeker 69 mensen gearresteerd. Een VN-woordvoerder heeft het over een “voorlopige balans”.

Bron: Belga