Jupiler Pro League - Anderlecht start 2018 met krappe zege tegen tien Genkenaars

RSC Anderlecht heeft zondagavond op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League met het kleinste verschil (0-1) gewonnen op bezoek bij Racing Genk, dat bijna de hele tweede helft met een man minder speelde. Aanvoerder Sofiane Hanni scoorde na 45 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Paars-wit profiteert zo van het puntenverlies van Club Brugge. Anderlecht is momenteel monddood op de transfermarkt en zit bijgevolg nog steeds in spitsennood. De van KV Mechelen teruggehaalde Silvère Ganvoula kreeg voorin verrassend de voorkeur op Lukasz Teodorczyk, ook de van AA Gent gehuurde Kenny Saief werd meteen in de basis gedropt door coach Hein Vanhaezebrouck. Bij de thuisploeg kampten enkele spelers met een virale infectie en dus wachtte Philippe Clement tot het allerlaatste moment om enkele knopen door te hakken. Uiteindelijk verschenen Dante Vanzeir en Bojan Nastic aan de aftrap, nieuwkomer Ibrahima Seck kreeg meteen een basisplaats.

Beide ploegen konden de drie punten goed gebruiken en begonnen met aanvallende intenties aan de wedstrijd, die voor de pauze geen minuut verveelde. Ondanks kansen aan beide kanten was het wachten tot op slag van rusten vooraleer Sofiane Hanni er met een goeie ingeving 0-1 van kon maken, weliswaar na pover verdedigen van Omar Colley. Ook de Genkse linkerflank gaf telkens te veel ruimte aan de oprukkende Dennis Appiah, bij diens enige goede voorzet was het meteen raak voor de bezoekers uit de hoofdstad.

Wie een Genkse stormloop na de rust verwacht had, kwam bedrogen uit. Na amper tien minuten moest de thuisploeg bovendien met een man minder voort, na een tweede gele kaart voor Ruslan Malinovskiy, een schim van de speler van vorig seizoen. Met elf tegen tien kon paars-wit de wedstrijd eenvoudig controleren en uittikken.

Voor Anderlecht was het de derde 1-0 zege op rij sinds de 5-0 pandoering van eind vorig jaar op bezoek bij Club Brugge. Blauw-zwart kwam zondagnamiddag bij Antwerp niet verder dan een 2-2 gelijkspel en ziet Anderlecht naderen tot op elf punten. Ook Charleroi knabbelde wat van zijn achterstand af en is eerste achtervolger met negen punten minder dan de West-Vlamingen. Genk is pas negende en miste een uitstekende kans om de top zes binnen te dringen. Voor de Limburgers zal het nog bikkelen worden om dit seizoen Play-off I te halen.