Enkele honderden vrijwilligers vormen menselijke ketting rond Maximiliaanpark

Enkele honderden vrijwilligers vormen menselijke ketting rond Maximiliaanpark

Enkele honderden mensen hebben zondagavond een menselijke ketting gevormd van aan het Brusselse Noordstation tot aan het Maximiliaanpark en rond dat park. Zij protesteerden op die manier tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering en haar staatssecretaris Theo Francken. In het Maximiliaanpark werd zondagavond immers een actie van de federale politie tegen transmigranten verwacht maar uiteindelijk daagde de politie niet op. “Dit is een formidabele boodschap aan de regering”, zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme (LDH). De actie aan het Maximiliaanpark ging uit van het burgerplatform “Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés” dat al maandenlang asielzoekers en transmigranten in het Maximiliaanpark opvangt. Zij verwachtten zondagavond naar eigen zeggen een paar honderd mensen en waren dan ook overweldigd door de massa die kwam opdagen.
“Dit is fantastisch voor alle mensen die hier elke avond staan om die mensen op te vangen en eten en onderdak te bieden”, zegt een lid van het burgerplatform. “Het enige dat we doen is hen een beetje menselijkheid meegeven op de lange en soms vreselijke weg die ze moeten afleggen. We zullen blijven “neen” zeggen tegen de onmenselijke politiek van deze regering.”
“Dit is een formidabele boodschap aan de regering”, sprak Alexis Deswaef. “Het verzet wordt georganiseerd. Het verzet bestaat al minstens sinds deze zomer maar vanavond is het beste bewijs geleverd dat het er is. Minder dan 48 uur nadat we onze oproep gelanceerd hebben, zijn hier meer dan 3.000 mensen aanwezig. Het verzet leeft nu ook duidelijk binnen de politie, aangezien de lokale politiezones geweigerd hebben aan de politieactie van vanavond deel te nemen. Het verzet leeft nu ook binnen de regering aangezien van daaruit mensen ons verwittigd hebben dat er vanavond een actie zou komen. De regeringspolitiek begint duidelijk barsten te vertonen.”

bron: Belga