Aanval op Inter-Continental Hotel in Kaboel beëindigd

Aanval op Inter-Continental Hotel in Kaboel beëindigd
Aanval op Inter-Continental Hotel in Kaboel beëindigd

De aanval op het het Inter-Continental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is na meer dan 13 uur beëindigd. Dat meldt woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Nasrat Rahimi zondagochtend. De politie kon 153 gasten, onder wie 41 buitenlanders redden, zegt hij. Er vielen zes doden, onder wie een buitenlandse vrouw. Zaterdagavond rond 21 uur lokale tijd (17.30 uur Belgische tijd) drongen drie aanvallers – lange tijde meldden de Afghaanse autoriteiten er vier – het vijfsterrenhotel binnen. In het zes verdiepingen tellende gebouw was op dat moment een huwelijksfeest en een conferentie aan de gang. Afghaanse speciale eenheden kwamen ter plaatse en begonnen het gebouw verdieping per verdieping vrij te stellen. Tijdens de aanval zou ook vuur zijn uitgebroken in een deel van het hotel, zo bevestigden het ministerie en de politie. De daders zouden op hun weg door de keuken daar brand hebben gesticht.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt na afloop van de aanval dat in totaal 153 mensen, onder wie 41 buitenlanders konden worden gered. 126 van hen konden in de loop van de nacht gered worden, het overige deel pas na afloop van de aanval. Nog volgens dezelfde bron vielen er zes doden, onder wie een buitenlandse vrouw. Het is niet duidelijk om welke nationaliteit het gaat. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdagavond geen weet van Belgen te hebben in het hotel. De ambassade in het Pakistaanse Islamabad volgt de situatie wel op, luidde het.
Hoewel de officiële balans dus op zes staat, maken ooggetuigen gewag van “veel meer doden”. Volgens hen viseerden de schutters buitenlanders en regeringsfunctionarissen.
Het Inter-Continental, dat op een heuvel ten westen van Kaboel ligt, was in 2011 ook al het doelwit van een vijf uur durende aanval. Talibanstrijders drongen er op 28 juni het hotel binnen met machinegeweren en bommen. Er vielen minstens 21 doden, onder wie ook de negen aanvallers.

Bron: Belga