Schulz haalt slag thuis

Afgevaardigden van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD hebben op een congres in Bonn groen licht gegeven voor coalitieonderhandelingen met de christendemocratische CDU/CSU. Partijvoorzitter Martin Schulz kan opgelucht ademhalen.

Bij de stemming schaarden 362 afgevaardigden van SPD zich achter het ontwerpakkoord dat Schulz met de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Beierse CSU had afgesloten. Er waren 279 neen-stemmen en één onthouding.

Voor de stemming hadden de partijleden meer dan vier uur lang fel gediscussieerd over het al dan niet opstarten van echte coalitiegesprekken. Schulz had in een korte toespraak benadrukt dat het congres een “sleutelmoment” vormt in de geschiedenis van de SPD.

Hij zei dat de partij voor de “moedige weg” moet kiezen en moet proberen om in een grote coalitie genoeg te verwezenlijken voor de mensen in Duitsland en in Europa. “Je moet niet tot elke prijs willen regeren, dat is waar. Maar je moet ook niet tot elke prijs niet willen regeren”, stelde hij.

Vier maanden na de parlementsverkiezingen kunnen de onderhandelingen over de vorming van een ‘Grosse Koalition’ (GroKo) officieel beginnen. Die zullen de komende dagen van start gaan, maar een regeerakkoord wordt ten vroegste in februari verwacht. Daarna moeten de meer dan 440.000 SPD-leden de ontwerptekst goedkeuren.