Trump legt schuld shutdown bij politieke spelletjes van Democraten

Trump legt schuld shutdown bij politieke spelletjes van Democraten
Trump legt schuld shutdown bij politieke spelletjes van Democraten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in een reeks tweets de schuld voor de shutdown van de VS in de schoenen van de Democraten geschoven. Als ze hadden gewild, hadden de Democraten “gemakkelijk een akkoord kunnen sluiten”, zo klinkt het. De shutdown in de VS is om middernacht lokale tijd ingegaan, omdat de Democraten en de Republikeinen het in de Senaat niet eens raakten over de tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington. Als gevolg daarvan worden de meeste overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren.

Trump heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor die shutdown bij de Democraten gelegd, die “gemakkelijk een akkoord hadden kunnen sluiten, maar in plaats daarvan beslisten om een shutdown-beleid te voeren”. De Democraten “zijn meer bezorgd om de illegale immigranten dan om ons leger en om onze heel gevaarlijke zuidgrens”, stelt Trump.

“Dit is de eerste verjaardag van mijn presidentschap en de Democraten wilden me een mooi geschenk geven”, schrijft hij nog.

Bij de vorige shutdown van de VS, in 2013, had Trump nog kritiek geuit op toenmalig president Barack Obama. Op sociale media worden beelden gedeeld van een interview met de zender Fox News waarin Trump benadrukt dat de oorzaak van een shutdown in de eerste plaats bij de president ligt. “De president is de leider. Hij moet iedereen verenigen en leiden”, klonk het in 2013. Toen duurde de shutdown in totaal zestien dagen.

Bron: Belga